назад

В Роздільнянському місцевому центру учаснику АТО допомогли захистити свої права

Nepochatov 3Відомо, що право власності на житло покладає певні обов’язки на його власника. Так, власники квартир і будинків зобов’язані нести всі витрати по утриманню свого житла та своєчасно сплачувати рахунки за електроенергію, тепло та газопостачання.  

В досить непросту історію, пов’язану з відшкодуванням витрат за теплопостачання, потрапив клієнт центру, учасник АТО, інвалід війни.

Він повідомив, що з його пенсій почали утримувати кошти в рахунок боргу за тепло, але як і звідки виникла заборгованість йому не зрозуміло, адже всі його рахунки були сплачені вчасно. Ситуацію ускладнювалася тим, що через тяжку та тривалу хворобу клієнт не міг працювати, і пенсія була його єдиним джерелом існування.

Начальник відділу представництва Роман Непочатов, в процесі роботи над справою з’ясував, що в липні 2017 року був винесений судовий наказ, згідно якого з клієнта почали стягувати заборгованість за поставлену теплову енергію в розмірі майже 5000 грн., а також судового збору у розмірі 800 грн.

При чому, чоловік дізнався про цей наказ лише навесні 2018 року, коли почалися відрахування з його пенсії: в матеріалах справи містився нібито його підпис про отримання копії наказу, проте наш клієнт стверджував, що нічого не отримував, і підпис про отримання судового наказу навіть візуально не збігається з його підписом. Крім того, клієнт фактично проживає за іншою адресою, що підтверджує відповідна довідка.

Також при детальному аналізі судового наказу, стало зрозуміло, що заборгованість за теплопостачання виникла ще до того, як наш клієнт придбав дане помешкання.

Відповідно до статті 322 Цивільного кодексу України саме на власника покладено тягар утримання майна. Таким чином, клієнт центру не зобов’язаний платити та нести відповідальність за борги попереднього власника. 

Тож, враховуючи це, а також виконуючи бажання клієнта було складено та подано до суду заяву про скасування судового наказу, як такого що суперечить законодавству.

Додатково було подане також клопотання про поновлення строку на оскарження цього наказу, оскільки відповідно до частини 1 статті 170 Цивільного процесуального кодексу України заява про скасування судового наказу подається протягом 15 днів з моменту вручення його копії боржнику.

Суд, розглянувши заяву та додані до неї матеріали, погодився з позицією представника та скасував судовий наказ про стягнення заборгованості з учасника АТО.  

За правовими роз’ясненнями та консультаціями можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. 

Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.