назад

В столиці обговорювали як поліпшити захист прав та інтересів постраждалих від домашнього насильства

Юристи Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у круглому столі «Відверта розмова про приховану проблему: як працює допомога потерпілим від домашнього насильства в місті Києві в умовах воєнного стану», який проходив у Київській міській державні адміністрації.

Під час заходу, разом з депутатками Київської міської ради, представниками соціальних служб міста, національної поліції, Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильства і громадських організацій обговорювали взаємодію ключових суб’єктів надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та поліпшення захисту прав цієї категорії громадян.

Так, представники підрозділів Національної поліції проінформували про кількість повідомлень про випадки домашнього насильства з початку війни та кількість складених адміністративних протоколів і винесених термінових заборонних припису. В той час як директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус нагадав присутнім про чутливість системи безоплатної правової допомоги до кожного випадку домашнього насильства. Зокрема, він зауважив, що постраждалі, які звертаються за правою допомогою у бюро, мають право обрати юриста за статтю, а кожне бюро правової допомоги містить кімнату для конфіденційного побачення постраждалої з адвокатом.

Ми щодня надаємо безоплатну правову допомогу постраждалим від домашнього насильства та розуміємо важливість комплексного підходу у вирішення проблем таких людей. Саме тому ми постійно взаємодіємо з соціальними службами міста, щоб постраждала від домашнього насильства особа в повній мірі могла відновити власні права, – директор Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД Сергій Бреус.

Крім цього, фахівці центру з 2017 року співпрацюють з Київським міським центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильства, який здійснює переправлення клієнтів до центру.

Довідково. Починаючи з 2018 року особи, що постраждали від домашнього насильства та від насильства за ознакою статі мають право на всі види безоплатної вторинної правової допомоги.