назад

В Територіальному центрі соціального обслуговування Лиманського району говорили про порядок визнання особи недієздатною

tercentr dobroslavПід час виїзних прийомів громадян в приміщенні Територіального центру до представників Доброславського бюро правової допомоги неодноразово зверталися клієнти з питаннями щодо порядку визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Враховуючи актуальність даного питання, 29 серпня 2018 року начальниця Доброславське бюро правової допомоги Олена Осадча провела правопросвітницький захід серед соціальних працівників та клієнтів Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Лиманської районної державної адміністрації Одеської області.

Так, фахівчиня бюро зазначила, що відповідно до частини 1 статті 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі – за місцезнаходженням цього закладу (частина 1 статті 295 ЦПК України).

Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом (частина 3 статті 296 ЦПК України).

До такої заяви обов’язково мають бути додані докази такого психічного стану: довідка про стан здоров’я та виписка з історії хвороби.

Присутні також цікавились, яким чином відбувається розгляд справи у суді, чи необхідно сплачувати кошти, проводити експертизи та чи можливо поновити цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною.

Відповідно до частини 2 статті 299 ЦПК України судові витрати, пов’язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Що стосується експертизи, то за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи суд призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. При ухваленні рішення про визнання фізичної особи недієздатною суд встановлює над нею відповідно опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

У разі якщо через деякий час буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення  психічного стану у особи оновилась здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, то відповідно до частини 1 статті 42 ЦК України за заявою опікуна або органу опіки та піклування суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку.

З метою отримання  правових консультацій можна звернутися до Доброславського бюро правової допомоги за адресою: смт. Доброслав, вул. Центральна,75. Тел: (04855) 9-16-16.