назад
04.09.18

В Україні створюють дієвий механізм боротьби з домашнім насильством

04.09 (1)В Україні створюються передумови для ефективної боротьбі з домашнім насильством, тому головне завдання для державних інституцій та громадського сектора – забезпечити раннє звернення потерпілої по допомогу та сформувати нетерпимість у суспільстві до цього явища. Про це йшлося під час прес-конференції «Насильство над жінками в Україні: куди звертатися і що радять юристи». Участь в заході взяли заступниця Міністра юстиції України Іванна Смачило, директор координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, представники Нацполіції України, громадських організацій та адвокатського середовища.

За словами Іванни Смачило, офіційна статистика щодо потерпілих від домашнього насильства не відображає реальний стан справ, адже ця проблема тривалий час замовчувалась, а люди не звертаються по допомогу, оскільки не вірять в державні інститути.

«Новий закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» є революційним і добре, що держава підняла цю тематику. Тепер головне, – щоб цей закон працював. Тому зараз опрацьовуються підзаконні акти і спільно ми змусимо його виконувати на належному рівні»,  зазначила заступник міністра.

Вона поінформувала, що на сьогодні з моменту набрання чинності законом (7 січня 2018 р.) особами, що постраждали від домашнього насильства, до місцевих центрів було подано 102 письмових звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У свою чергу директор КЦ Олексій Бонюк відзначив, що система БПД з 2013 р. допомагала потерпілим від домашнього насильства за допомогою того законодавчого інструментарію, який був тоді в наявності. Тепер же система почала ідентифікувати випадки домашнього насильства і спільно з поліцією та громадськими організаціями планує налагодити роботу таким чином, аби потерпіла особа мала довіру та зверталась до системи БПД на ранніх стадіях.

«З нового року передбачені всі умови, щоб потерпіла особа не тільки зверталась у порядку кримінального судочинства та отримувала допомогу у рамках кримінального провадження, а й через цивільний процес. Дуже добре, що наша система починає реагувати на проблему на ранній стадії», – зазначив Бонюк.

Він також нагадав про новий інструментарій у вигляді обмежувального припису.

«Ми, як юристи, як адвокати фактично маємо можливість використовувати обмежувальний припис та можемо оперативно допомогти потерпілій оформити заяву, звернутися до суду, який у свою чергу протягом 72 годин має її розглянути. Цей припис може передбачати дуже конкретні та дієві кроки навіть щодо заборони листування з потерпілою» розповів директор КЦ.

04.09 (2)

Наразі в системі БПД запроваджується спеціалізація окремих центрів, які будуть зосереджувати свою увагу на справах щодо домашнього насильства. Так, у Києві рекомендовано звертатися до 3-го Київського місцевого центр з надання БВПД за номером (044) 566-01-19 та до 4-го Київського місцевого центру з надання БВПД за номером (044) 593-97-61. Або ж звертатись за номером єдиного контакт центру системи Безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.


Довідково:
07 грудня 2017 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким, зокрема, було внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Завдяки цим змінам особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, віднесені до суб´єктів права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Згідно зі статистикою протягом минулого 2017 року до Національної поліції України було подано 110 тис 923 заяви з приводу домашнього насильства, за півроку 2018 р. – близько 60 тис. На думку правоохоронців та правників ці цифри не відображають реальній стан справ та становлять лише десяту частину від постраждалих.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube