назад
04.10.17

В Україні вперше розпочато навчання громадських радників!

1 4paraiurystЦього року вперше в Україні був проведений конкурс на навчання громадських радників. Сьогодні, 4 жовтня, розпочався перший модуль навчального курсу для кандидатів, що виявили бажання стати громадськими радниками та успішно пройшли конкурсний відбір. 4-денний навчальний захід проходить на Чернігівщині за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Учасники першого навчального модулю – 29 активних представників територіальних громад з різних регіонів України, а саме: Львівщини, Закарпаття, Волині, Буковини, Вінничини, Одещини, Сумщини, Полтавщини, Харківщини, Дніпропетровщини, Донеччини та Запоріжжя.

1 5paraiuryst

Їх привітали з початком навчання директор Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження» Роман Романов, перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок та Голова правління Мережі правового розвитку Альона Матвійчук. Вони наголосили на важливості розвитку спільноти громадських радників в Україні, адже їх залучення до вирішення правових та інших проблем людей – це один з ефективних шляхів посилення спроможності жителів українських громад.

1 1paraiuryst

1 2paraiuryst

НАВЧАННЯ

Саме навчання (усього заплановано три навчальні модулі) стосуватиметься різних питань, які можуть знадобитися раднику в громаді: безпека, фінансова грамотність, захист своїх прав, робота державних інститутів, пошук допомоги та встановлення зв’язків.

Перший навчальний модуль триватиме до 7 жовтня включно та має назву «Основоположні права людини». У його рамках, зокрема, йтиметься про розуміння прав людини, юридичні гарантії їх реалізації та захисту. Говоритимуть й також про вразливі категорії населення та запобігання дискримінації. Крім того тренери розповідатимуть громадським радникам базові правові питання у галузі сімейного, земельного, трудового, соціального, спадкового права та прав споживачів.

1 6paraiuryst

ТРЕНЕРИ

Ними є представники різних організацій, які опікуються наданням клієнтського сервісу, зокрема, й правової допомоги, та мають тренерську практику.

Серед них – й фахівці системи надання безоплатної правової допомоги. Усього тренерами для параюристів є 10 представників системи. Троє із них проводять навчання під час першого модулю. Зокрема, це директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві Оксана Василяка, директорка Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталка Костишин та директор Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Микола Шийко.

Нагадаємо, що впродовж 23–26 травня усі тренери додатково пройшли тренінг для тренерів системи навчання громадських радників, під час якого виробили навчальну програму, її змістовне наповнення, обговорили методи донесення інформації до слухачів та форми тренерської роботи.

«Ми впевнені, що громадські радники стануть каталізаторами позитивних змін не лише у правосвідомості людей, а й на рівні територіальних громад та країни загалом», – переконаний Олександр Гриб, начальник управління координації системи надання безоплатної правової допомоги, координатор цієї роботи у Координаційному центрі.

Бажаємо учасникам тренінгу натхнення і нових важливих знань!

ХТО ТАКІ ГРОМАДСЬКІ РАДНИКИ?

Ініціатива побудови мережі громадських радників та їх відповідне навчання підтримується спільно Координаційним центром з надання правової допомоги, Міжнародним фондом «Відродження» та Мережею правового розвитку та іншими партнерами у сфері захисту прав людини.

Громадські радники – це люди, які не мають юридичної освіти, але пройшли спеціальне навчання, спрямоване на правову допомогу жителям місцевої громади у найбільш типових для них питаннях. Інша можлива назва громадських радників – параюристи. Слово «параюрист» наразі маловідоме в Україні, але в інших країнах саме параюристи забезпечують надання «швидкої» правової допомоги в громадах. Якщо парамедик надає першу, невідкладну медичну допомогу, то параюрист також надає першу допомогу – правову – консультації, інформація та перенаправлення.

Громадськими радниками можуть бути представники сервісних організацій, органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади, а також студенти юридичних факультетів, які навчаються в обласних центрах, але, час від часу, повертаються до своїх громад, де можуть надавати консультації. Окрім того, досить успішно функції громадських радників можуть брати на себе соціальні працівники та волонтери, адже вони мають навички комунікації з людьми, які перебувають в складних життєвих обставинах, а також працівники бібліотек, шкільні вчителі правознавства та лідери громадської думки тощо. Власне, громадським радником може бути представник будь-якої професії, якщо в нього є можливість навчатись та бажання реалізовувати себе в громаді.

1 4paraiuryst


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+    тTwitter