назад
18.07.17

В управліннях Пенсійного Фонду України працювали мобільні консультаційні пункти Чернігівського місцевого центру

IMG 5637 500x373Протягом останнього тижня в управліннях Пенсійного Фонду України працювало три мобільні консультаційні пункти Чернігівського місцевого центру. Одними із суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу є особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Велика кількість осіб, які обслуговуються в управліннях Пенсійного фонду України є зазначеними суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Так, 5 липня 2017 року заступник начальника Козелецького бюро правової допомоги Володимир Михед провів виїзний прийом людей у Бобровицькому об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України (місцезнаходження управління: с.м.т. Козелець, вул. Незалежності, 3). За отриманням правової допомоги звернулося троє осіб, яким було надано три консультації.

Перші два питання стосувалися перерахунку розміру пенсії з більш високого заробітку. Фахівець роз’яснив, що пенсіонерам, які пропрацювали після призначення пенсій за віком або інвалідністю не менш як 2 роки з більш високим заробітком, ніж той, з якого було обчислено пенсію, встановлюється за заявою пенсіонера новий розмір пенсії виходячи з більш високого заробітку, який визначається за 2 роки роботи підряд після призначення пенсії. На тих же умовах провадиться перерахунок пенсії, призначеної в мінімальному розмірі у зв’язку з відсутністю заробітку. У разі дальшого зростання заробітку пенсіонера проводиться за його заявою новий перерахунок пенсії. Кожний наступний перерахунок пенсії проводиться не раніш як через 2 роки роботи після попереднього перерахунку.IMG 20170713 120924 500x281

Третє питання стосувалося умов призначення пенсії по інвалідності. Заступник начальника бюро роз’яснив, що звернення за призначенням пенсії може здійснюватися у будь-який час після виникнення права на пенсію. При цьому пенсії за віком і по інвалідності призначаються незалежно від того, припинено роботу на час звернення за пенсією чи вона продовжується. Пенсії по інвалідності призначаються в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату здоров’я, внаслідок: трудового каліцтва або професійного захворювання та загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства). Пенсії по інвалідності призначаються незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.IMG 20170713 120543 500x281

Також, 11 липня 2017 року працював мобільний консультаційний пункт у приміщенні Ріпкинського об’єднаного управління Пенсійного Фонду України. На консультацію до заступника начальника Ріпкинського бюро правової допомоги Олександра Гаана звернулося двоє осіб, яких цікавило питання щодо порядку застосування пільг із сплати земельного податку, встановлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування та питання спадкового права.

Даним особам було роз’яснено, що Державна фіскальна служба України наказом від 28 травня 2015 року № 379 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування пільг із сплати земельного податку, встановлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування. Так, з 1 січня 2015 року плата за землю, яка справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, належить до місцевих податків, встановлення яких здійснюється органами місцевого самоврядування. Сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів.

Органам місцевого самоврядування надано повноваження щодо встановлення ставок плати за землю та пільг щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території. Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат. Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право. Акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами.

Щодо права на обов’язкову частку у спадщині особам було роз’яснено, що закон закріплює право фізичної особи призначити спадкоємців шляхом складання заповіту і розподілити спадкове майно, майнові права та обов’язки на свій розсуд.

Разом з тим, у статті 1241 Цивільного кодексу України визначено право певних осіб на отримання частки спадкового майна, незалежно від змісту заповіту закон гарантує визначену частку спадщини, яка називається обов’язковою часткою. Таким чином, свобода спадкового розпорядження обмежується правом осіб, які закликаються до спадкування незалежно від волі спадкодавця в силу прямої вказівки закону. Перелік таких осіб, визначений у ст. 1241 Цивільного кодексу України, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. До цього переліку входять лише особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом і є малолітніми, неповнолітніми, повнолітніми непрацездатними дітьми спадкодавця (в тому числі усиновленими), непрацездатною вдовою (вдівцем), непрацездатними батьками (усиновителями) та дітьми, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини. Малолітніми є особи, що не досягли чотирнадцяти років, неповнолітнім.

13 липня 2017 року головний спеціаліст Городнянського бюро правової допомоги Дмитро Самійленко забезпечив роботу мобільного консультаційного пункту у Городнянському секторі обслуговування громадян Ріпкинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України. За правовою допомогою звернулося двоє осіб, яким було надано дві консультації.

Одним із питань, яке викликало зацікавленість були діючі пільги для пенсіонерів, які мають посвідчення «Дитина Війни». Працівник бюро роз’яснив, що відповідно до законодавства, діти війни мають право першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва; право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу; а також діти війни, які є інвалідами, мають право на стаціонарну медичну допомогу в госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних закладах охорони здоров’я (госпіталях). Госпіталізація проводиться при відповідних показаннях та наявності вільних місць.

Другим із питань, яке порушувалось, було здійснення виправлення розходжень імені особи у паспортному документі та свідоцтві про народження. Головний спеціаліст роз’яснив заявнику, що виправлення в правовстановлюючі документи здійснюються за рішенням суду, шляхом подання заяви про встановлення факту, що має юридичне значення в порядку окремого провадження та роз’яснив порядок звернення до бюро з метою отримання безоплатної вторинної правової допомоги.
Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звертатись до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чернігів, пр.-т. Миру, буд. 49-а, каб. 709, тел: (0462) 77-51-68 та бюро правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД:
Славутицьке бюро правової допомоги за адресою: м. Славутич, Московський квартал, 12, тел. (04579) 2-01-35, 2-01-50;
Городнянське бюро правової допомоги за адресою: м. Городня, вул. Чернігівська, 7, тел. (04645) 2-10-55, 2-10-27;
Ріпкинське бюро правової допомоги з адресою: с.м.т. Ріпки, вул. Попудренка, 8-а, тел. (04641) 2-10-25, 2-10-22;
Козелецьке бюро правової допомоги з адресою: с.м.т. Козелець, вул. Толстого, 34-а, тел. (04646) 2-20-10, 4-22-26.
Також, можна цілодобово та безкоштовно у межах України отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги, зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.