назад

В Ужгороді відзначили 40-у річницю Української Гельсінської Спілки

utg2   7 вересня в Ужгороді урочисто відзначили 40-річчя заснування та діяльності Української Гельсінської Спілки. Організаторами заходу виступили громадська приймальня УГС з прав людини в м. Ужгород, ГО «Закарпатська громада», Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Закарпатській області.

    У рамках заходу відбулася низка ознайомчих презентацій з історії виникнення, діяльності УГС в Україні та на Закарпатті. Йшлося і про завдання, цілі та співпрацю Спілки з іншими організаціями у сучасний період. У заході взяли участь члени УГС, які розбудовували організацію наприкінці 80-х років: Михайло Басараб, історик Мар’ян Токар, керівник громадської приймальні УГС в області Борис Кондратюк, радник Міністра соціальної політики України Генадій Степанов, директор Ужгородського МЦ БВПД Михайло Давиденко, представники Головного теруправління юстиції, громадськості та ЗМІ.

    Модератор заходу Тарас Гайдук розповів про історію та значення для суспільства створення Української Спілки. Михайло Басараб, заступник директора інституту післядипломної педагогічної освіти, ознайомив присутніх з історією створення УГС в області. Ветерани УГС Закарпаття ділилися своїми спогадами, а учасники зібрання обмінювалися думками та враженнями.

    Борис Кондратюк акцентував увагу присутніх на сучасному етапі розвитку УГС в Україні та на Закарпатті, зазначивши: «Місія організації – це утвердження верховенства права і прав людини. Напрямки діяльності: безкоштовна правова допомога, судовий захист та документування злочинів серед категорій населення, які стали свідками порушень прав людини в окупованому Криму чи зоні АТО».

    Спеціаліст ГТУЮ у Закарпатській області Владислав Товтин розповів про підписання 22 липня меморандуму про співпрацю з ГО «Закарпатська громада», на базі якої працює УГС з прав людини на Закарпатті.

    Директор Ужгородського МЦ БВПД Михайло Давиденко зазначив, що «УГС була створена як організація, яка мала представляти і захищати інтереси людини перед тоталітарною державною системою, якою був СРСР. Одним із завдань УГС було і виборювання незалежної України. На сучасному етапі відстоювання інтересів людей відбувається, в тому числі, через роботу таких державних структур, як регіональні і місцеві центри та бюро безоплатної правової допомоги».

utg

utg2