назад
29.11.18

Вагомий внесок системи БВПД Сумщини в успішну реалізацію проекту «Голос жінки має силу»

 

SuR 181129 0129 листопада відбувся Підсумковий регіональний круглий стіл та прес-конференція за проектом «Програма по відновленню миру і діалогу для внутрішньо переміщених жінок «ГОЛОС ЖІНКИ МАЄ СИЛУ». Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області став основною правозахисною організацією-партнером, зусилля якої сприяли досягненню вагомих позитивних результатів.

Метою проекту було посилення професіоналізму лідерів громадських організацій в он-лайн правозахисті і блогерстві задля запобігання конфліктів та ведення мирних переговорів, а також посилення участі жінок у вирішенні конфліктів на місцевому рівні шляхом об’єднання лідерів в єдину блог платформу. Правозахисні кампанії жінок-ВПО проводилися у семи регіонах: Сумська область, Луганська, Запорізька, Закарпатська, Чернівецька, Харківська та Дніпропетровська.

SuR 181129 04«Внутрішньо переміщені особи – це та особлива категорія осіб, правовим захистом яких займаються представники системи безоплатної правової допомоги. Сюди входить і як первинна допомога – консультації, роз’яснення, так і вторинна – захист інтересів клієнтів в суді. Тому участь в проекті для нас була цікава, практична, а в реалізації його завдання вбачався суспільно корисний інтерес. І ми раді, що маємо позитивні результати», – зазначила директор Регіонального центру Олена Демченко. Окрім цього, слід зазначити, що залучення фахівців системи безоплатної правової допомоги Сумщини до даного проекту, відповідає ґендерній стратегії системи надання БПД.

SuR 181129 03У межах проекту Регіональним центром з надання БВПД в Сумській області супроводжувалося 8 судових справ внутрішньо-переміщених жінок. Перша успішна справа стосувалася розірвання шлюбу; у липні отримали ще одне позитивне рішення суду – про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території. У серпні Роменський міськрайонний суд задовольнив позов про встановлення факту народження дитини. На початку жовтня суд зобовязав Пенсійний фонд нарахувати та виплатити пенсію за червень липень жінці-ВПО. 4 жовтня подано позов по забезпеченню безбарєрного доступу людей з інвалідністю та маломобільних груп до об’єктів соціально-культурного призначення. Для вирішення питання забезпечення виборчих прав ВПО написано 2 звернення до депутатів Конотопської районної та міської ради щодо написання звернення до депутатів Верховної Ради про необхідність невідкладного розгляду Проекту Закону № 6240. Також написано запит про включення питань голосування ВПО на місцевих виборах до Порядку денного засідання громадської ради при Конотопській міській раді. Також подано запити до Пенсійного фонду. 23 жовтня направлено позовну заяву до Кабінету Міністрів України про стягнення майнової та моральної шкоди, спричиненої в результаті вчинення терористичних актів під час проведення АТО в м. Дебальцево.

SuR 181129 02Заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва охарактеризувала судові справи внутрішньо переміщених осіб, окреслила їх специфіку, ознайомила присутніх з тим, які складнощі виникають під час захисту порушених прав ВПО.

SuR 181129 09«Ключову роль у проекті відіграв Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області. Юристи Центру безпосередньо надавали правову допомогу внутрішньо переміщеним особам, мали прямий практичний досвід. Левова частка тих проблем, які вдалося вирішити, лягли на плечі саме представників системи безоплатної правової допомоги», – наголосила координаторка проекту Ніна Світайло.

SuR 181129 05У Сумській області в межах проекту проведено 2 тренінги з правозахисних та адвокаційних технік та інструментів блогерського та інформаційного супроводу, 10 блог-кафе на різну тематику. Зокрема, Конотопський місцевий центр з надання БВПД протягом травня-листопада 2018 року виступив партнером реалізації проекту «Голос жінки має силу-2018». Громадська організація «Інтелект Сумщини» здійснювала адмініструванняпроекту у Сумській області, у ході якого було проведено 3 тренінга для ВПО «Захист прав ВПО» на базі Конотопського місцевого центру, 4 блог -кав’ярні на різні теми у м. Буринь, Ромни, Конотоп для ВПО та мешканців приймаючих громад; проведено 2 зустрічі із представниками влади (Конотопська та Буринська РДА) та здійснено написання 6 запитів до органів влади різного рівня по захисту прав жінок-ВПО. Заступник директора Валентина Волік 3 листопада 2018 року взяла участь у підсумковому Форумі проекту та зустрічі із Генеральним консулом Федеративної республіки Німеччини Вільгельмом Мьоссенгіром.

SuR 181129 08Слід зазначити, що станом на жовтень 2018 року в Сумській області зареєстровано 11 270 внутрішньо переміщених осіб, 59% з яких жінки. Безоплатну вторинну правову допомогу в регіоні надано 178 особам. Питання, з якими ВПО звертаються до центрів та бюро правової допомоги:

       Пільги ВПО;

       Стягнення аліментів;

       Перерахування розміру пенсії;

       Встановлення факту народження дитини;

       Встановлення факту смерті;

       Встановлення факту реєстрації, розірвання шлюбу;

       Оскарження відмови у виплаті пенсії;

       Реєстрація місця проживання.

Проект «Голос жінки має силу» у Сумській області поряд з Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області також реалізують Конотопський місцевий центр з надання БВПД, ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини», ГО «Калинове гроно», ГО «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини», ГО «На добро», ГО «Сумське громадське коло», ГО «КООІК «Велес», Центр досліджень регіональної безпеки, Гендерний ресурсний центр СумДУ, ГО «Молодіжна медіа спілка», Сумський осередок всеукраїнської арт-терапевтичної асоціації. Усі представники-партнери наголосили на тісній співпраці та високих результатах роботи фахівців системи безоплатної правової допомоги. Також під час засідання круглого столу учасники акцентували увагу на тому, що проект не лише об’єднав різні інституції, що опікуються проблемами внутрішньо переміщених осіб, а й дав можливість консолідувати зусилля задля їхнього вирішення.

Під час реалізації проекту створено Платформу взаємопідтримки жінок Сумської області WomenLiasionSecurityPlatform, що являє собою сайт (он-лайн платформу), мета діяльності якої полягає в наданні майданчику для комунікацій в он-лайн просторі для представників громадських організацій, органів влади та самоврядування, представників цільової групи – внутрішньо переміщених осіб, ЗМІ та блогерів про актуальні питання і проблеми у житті ВПО.

SuR 181129 07За підсумками діяльності у проекті «Голос жінки має силу» було подано 3 рекомендації до місцевої влади. Рекомендації щодо забезпечення прав ВПО, у тому числі і права голосувати на місцевих виборах, з ініціативи ГО «Інтелект Сумщини» були подані на парламентські слухання у Верховній Раді на тему: «Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп».

SuR 181129 06Довідково:Проект реалізується за фінансової підтримки «Institut für Auslandsbeziehungen», виконується Громадською організацією «Фундація прав людини» спільно з ГО «Інтелект Сумщини», партнером якої виступив Сумський державний університет.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.