назад

Варто знати: дотримання прав людини щодо клієнтів пробації

1З метою мультидисциплінарного підходу при реалізації досудової пробації директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук 16 липня взяв участь у зустрічі з представниками правоохоронних та правозахисних організацій за ініціативи начальника філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області Оксани Устимчук.

На зустрічі Оксана Устимчук піднімала питання взаємодії представників сторін при складанні уповноваженими посадовими особами досудових доповідей, зокрема, стосовно неповнолітніх обвинувачених, реалізації пробаційних програм. Особливу увагу необхідно приділяти питанням дотримання прав людини щодо клієнтів пробації.

2

Директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук наголосив на проведенні спільних правопросвітницьких заходів в рамках загальнонаціонального проекту Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги «Я МАЮ ПРАВО», а також індивідуальному консультуванню клієнтів пробації (за потреби). «Важлива реалізація права захисника подавати клопотання до суду щодо застосування досудової доповіді з метою визначення відповідної міри покарання підзахисному. Це дасть можливість його виправлення в майбутньому», ̶ сказав він.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Мирослава Аннюк зазначила, що адвокати системи БПД сприятимуть реалізації пробаційних програм, оскільки не слід недооцінювати роль досудової доповіді, особливо в кримінальних справах, де обвинуваченими виступають неповнолітні.

3

У робочій зустрічі також взяли участь начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури Івано-Франківської області Наталія Фільварок, регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Світлана Дем’янчук, адвокат, професор кафедри кримінального права і процесу Університету Короля Данила Михайло Лотоцький, начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в області Алла Бойчук, начальник Івано-Франківського міжрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в області Анатолій Авраменко.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України