назад

Варто знати свої права: правопросвітництво та інформування

111 квітня 2018 року в приміщенні Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організаційзаступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у тематичному семінаріщодо розвитку інститутів громадянського суспільства.

У рамках тематичного короткострокового семінару для працівників облдержадміністрації, райдержадміністрацій та міськвиконкомів, рад об’єднаних територіальних громад на тему «Сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства та їх взаємодія з органами виконавчої влади», відбулася лекція щодо особливостей застосування Закону України «Про безоплатну правову допомогу», здійснення правопросвітництва.

2

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук ознайомив державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування зі системою безоплатної правової допомоги. Він зазначив: «Особливо важливою проблемою у розбудові українського громадянського суспільства є взаємодія суспільства з державою. Невміння громадян зорієнтуватися у чинному законодавстві, захистити свої права, суттєво ускладнює, а то й робить неможливим будь-які серйозні починання, що здійснюються державою, адже це невміння й незнання законів ускладнює процес реального наповнення конкретним змістом конституційних положень і, зрештою, є серйозною перепоною на шляху України до побудови справді європейського суспільства».

Заступник директора Регіонального центру розповів слухачам, що згідно з частиною першою статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу, у випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. На виконання цього положення Конституції України, міжнародно-правових зобов’язань, які взяла на себе Україна при ратифікації Європейської  конвенції прав людини, і рекомендацій Ради Європи, 2 червня 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про безоплатну правову допомогу», який набув чинності 9 липня 2011 року. Метою цього Закону є, зокрема, визначення змісту права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії, що стосуються безоплатної правової допомоги тощо.

3

Володимир Ковальчук разом з начальником відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Мирославою Аннюк ознайомили присутніх із загальнонаціональним правопросвітницьким проектом «Я МАЮ ПРАВО!», наголосили на роботі мобільних точок доступу в системі БВПД, на специфіці роботи адвокатів у системі БПД, на основі Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Було надано вичерпні відповіді на запитання щодо надання правової допомоги вразливим категоріям населення, в. ч. неповнолітнім, особам, як і зазнали насилля в сім᾽ї.

4

У роботі семінару також бала участь головний спеціаліст відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадянських формувань управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Світлана Гундяк, яка розказала про порядок реєстрації та діяльності громадських об’єднань.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)