назад
31.10.17

Ваша хата, ваша й правда

425 bigВідповідно до ч.4 ст.13 Конституції України усі суб’єкти права власності рівні перед законом. При цьому, кожен має право вільно володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Відповідно до ч.4 ст.41 Конституції України та ч.1 ст. 321 Цивільного кодексу України право приватної власності є непорушним.
Як захистити порушене право власності, розповість начальник відділу представництва Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Сербін.

До Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка А. у справі про усунення перешкод у користуванні житловим будинком шляхом виселення. Після прийняття рішення про надання жінці безоплатної вторинної правової допомоги, її представником у справі було призначено начальника відділу представництва Олену Сербін.

В ході першої зустрічі з’ясувалося, що спірний житловий будинок належить жінці на праві приватної власності. Тривалий проміжок часу клієнтка перебувала у відносинах із чоловіком, якого добровільно вселила до житлового приміщення. Проте сімейне життя у них не склалося. На численні вимоги жінки залишити будинок та переїхати до свого попереднього місця проживання, чоловік категорично відмовлявся, про що вона неодноразово повідомляла місцевий відділ поліції. У зв’язку із цим жінка сама вимушена була переїхати на постійне місце проживання в іншу місцевість.

Згодом, жінка вирішила продати будинок, однак її колишній співмешканець, продовжуючи там проживати, відмовлявся добровільно знятися з реєстрації та звільнити помешкання, створюючи постійні конфліктні ситуації. У зв’язку із цим, жінка змушена була звернутися до суду з позовом про усунення перешкоди у користуванні її житловим будинком шляхом виселення чоловіка без надання іншого житлового приміщення.

Відповідно до ст. 317 ЦК України власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном. Згідно ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. В інтересах клієнтки було складено позовну заяву та подано до суду.

27 липня 2017 року, проаналізувавши зібрані у справі докази, суд повністю задовольнив позовні вимоги та прийняв законне та обґрунтоване рішення – усунути перешкоди у користуванні нерухомим майном, що належало позивачу на праві власності, шляхом виселення відповідача з даного будинку без надання іншого житлового приміщення.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.