назад
09.11.18

Ваші дії у разі втрати паспорта – інформування в Лебедині

OkM 20181107 02У межах укладеного меморандуму про співпрацю між Охтирським місцевим центром з надання БВПД та Тростянецькою районною філією Сумського обласного центру зайнятості тривають правопросвітницькі заході для безробітних. Чергове інформування, що стосується порядку дій, якщо втрачено паспорт громадянина України, провів юрист Тростянецького бюро правової допомоги Валерій Лебідь.

Багато хто стикався з проблемою втрати паспорта: у когось його вкрали, а хтось просто загубив. Але незалежно від того, з якої причини паспорт зник, неприємний осад залишається, адже це головний документ, що засвідчує особу та громадянство. Із його втратою з’являється ціла низка проблем: неможливо оформити довідку, отримати пенсію, одержати зарплату і т.п.

Перш за все відразу потрібно йти в найближчий відділ поліції та подати заяву про втрату паспорта при невідомих обставинах. «Якщо раптом вас будуть відмовляти від подання заяви, потрібно бути наполегливим та стояти на своєму. Адже коли особа відновить паспорт, до неї можуть надзвонювати кредитори з вимогою повернути кошти, які оформлені на її паспортні дані. Тяганина по судах та доведення невинності без заяви у поліцію про втрату буде важко здійснити», – розповів юрист.

У поліції повинні видати «відривний талон», який підтвердить факт подання даної заяви. Із виданою постановою вам необхідно прийти до центру надання адміністративних послуг. Там ви заплатите штраф. Відповідно до статті 198 Кодексу України про адміністративні правопорушення за умисне псування чи недбайливе зберігання паспорта, що спричинило його втрату, – тягне за собою попередження або накладання штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає суму від 17 до 51 грн.

OkM 20181107 01«Також потрібно повідомити про втрату паспорта територіальний підрозділ Державної міграційної служби за місцем свого проживання. У разі потреби вам видадуть тимчасове посвідчення, що підтверджує вашу особу», – проінформував Валерій Лебідь.

При написанні заяви про втрату паспорта при собі необхідно мати:

2 – 3 фотографії розмірами 3,5 на 4,5 см.;

платіжний документ, що підтверджує сплату державного мита;

свідоцтво про народження; свідоцтво про шлюб, розірвання шлюбу (за наявності);

довідка з ЖЕКу про реєстрацію (прописку);

копія постанови про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи за зверненням у РВВС про крадіжку паспорта.

Термін розгляду заяви про втрату паспорта близько одного місяця, через вказаний час ви можна приходити та забирати свій новий паспорт в адміністративному центрі. Якщо ж необхідна додаткова перевірка за матеріалами справи, строк видачі паспорта може затягтися ще на місяць.

Крім того, юрист надав пораду: подайте оголошення в будь-яку всеукраїнську газету про визнання загубленого паспорта недійсним аби уберегти себе від подальших проблем.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Великописарівське бюро правової допомоги –
42800, смт Велика Писарівка вул. Ярослава Мудрого, 1. тел. (05457) 5-15-20, 5-18-77

Лебединське бюро правової допомоги –
42200, м. Лебедин , пл. Соборна, 29. тел. (05445) 2-14-12, (05445) 2-14-15

Тростянецьке бюро правової допомоги –
42600, м. Тростянець, вул. Л. Татаренка, 4. тел. (05458) 6-60-52, (05458) 6-62-52

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.