назад

Вашківчанам – про зміни у пенсійному забезпеченні громадян

76-1Що змінилося у пенсійному забезпеченні громадян з січня цього року? Кого та як саме торкнулися такі зміни? Відповіді на ці та інші запитання 18 січня 2018 року під час роботи виїзного консультаційного пункту жителям Вашківецької об’єднаної територіальної громади надали фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Так, на запитання щодо перерахунку пенсій головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Наталія Козлан роз’яснила, як саме це відбуватиметься. «З 1 січня 2018 року Пенсійним фондом України відповідно до Закону № 2148-VIII перерахунки пенсій проведені таким чином, що особам, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, встановлено в розмірі 40% мінімальної заробітної плати (1489,20 грн). Мінімальна заробітна плата, визначена законом про Державний бюджет України на 2018 рік, становить 3723 грн», – пояснила фахівець системи безоплатної правової допомоги.

Присутні зокрема дізнались, що проведено перерахунки, раніше призначених пенсій, шляхом встановлення максимального розміру пенсії (з урахуванням надбавок; підвищень; додаткової пенсії; цільової грошової допомоги; пенсії за особливі заслуги перед Україною; індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) на рівні десяти прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність – 13730 грн.

Також фахівець Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіла про право українців на безоплатну правову допомогу, пояснила як і де можна її отримати і надала необхідну контактну інформацію.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).