назад
31.08.18

Важливі аспекти оформлення трудових відносин

Трудові відносини кожного громадянина, який на підставі трудового договору перебуває у статусі «працівника», регулює законодавство України про працю. За трудовим договором роботодавець своєчасно, в установлені строки виплачує в повному обсязі працівникові заробітну плату, яка не може бути меншою від мінімальної встановленої державою. А працівник має право на відпочинок, здорові та безпечні умови праці, матеріальне забезпечення у порядку соціального страхування у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності, а також інші права, визначені законодавством України про працю.

30 серпня 2018 року з метою інформування непрацюючих жителів Драбівського району про правові шляхи захисту своїх прав, заступник начальника відділу «Драбівське бюро правової допомоги» Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Юлія Тарановська відвідала Драбівський районний центр зайнятості.

Тему трудових відносин обрано не випадково, адже, як свідчить практика, недостатня обізнаність непрацюючих громадян з важливими аспектами порядку оформлення трудових відносин, своїми правами, як працівника, нерідко призводять до негативних правових наслідків.

Присутніх осіб проінформовано про важливі відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором. За договором підряду, який кваліфікується як цивільно-правовий, працівник виступає підрядником, тобто виконавцем, а роботодавець – замовником. За цивільно-правовим договором замовник, тобто роботодавець, на відміну від трудового договору, не зобов’язаний забезпечувати належні та безпечні умови праці. А виконавець отримує заробітну плату не за процес роботи, а за її результат, який оформляється актом здавання-приймання виконаних робіт. На підставі цього акту і здійснюється оплата праці. Виконавець, у свою чергу, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, а самостійно організовує роботу.

З метою популяризації проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!» драбівчан ознайомлено з цим проектом, поширено інформаційні буклети з різноманітної правової тематики.