назад

Важливо завжди: захист дітей від жорстокого поводження та запобігання насиллю в сім’ї

DSC 0349Проблема насильства над дітьми є дуже значною в усьому світі. Факти жорстокого поводження з дітьми відомі давно, але дуже довго ніхто не займався підтвердженням наслідків цих явищ, які впливають на моральне, фізичне і психічне здоров’я дитини. 

Наразі право дітей в Україні на захист від усіх форм насильства гарантується статтями 28, 52 Конституції України, відповідно до яких будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом, ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

         Прийнятим у січні 2018 року Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначені організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.

З огляду на це, з метою правопросвітницької обізнаності дітей, заступником начальника відділу представництва Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Майєю Залізняк разом із старшим інспектором Краматорського міського відділу з питань пробації Опишнянським Антоном та фахівцем з питань соціальної роботи органу пробації Тараненко Галиною проведено зустріч із школярами на тему запобігання та протидія домашньому насиллю.

         Учням 9-х класів продемонстровано презентацію, роз’яснено поняття насилля, причини його виникнення, форми та наслідки впливу в майбутньому.

Також було зауважено, що існування в суспільстві проблеми домашнього насилля має серйозні наслідки. Родини, в яких відносини будуються на насиллі, входять в групу ризику, тому що діти, які зростають в такій атмосфері, становляться жертвами насилля або самі піддають насиллю своїх близьких.

Від представників Краматорського міського відділу з питань пробації та фахівчині Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги діти дізналися, куди звертатись особам, які постраждали від домашнього насильства за допомогою. Школярам були роздані відповідні буклети з детальною інформацією та номерами телефонів, за якими вони можуть звернутися по допомогу в складній життєвій ситуації.

Наприкінці заходу присутні зазначили, що захист прав дітей є стратегічним загальнонаціональним пріоритетом. 

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги: 

Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20 тел: (099) 266-91-62 

Торецьке бюро правової допомоги – м. Торецьк, вул. ГероївПраці, 3, тел.: (099) 478-67-48, 

Костянтинівське бюро правової допомоги – м. Костянтинівка, вул. Театральна, 5, тел.: (099) 621-91-72 

Дружківське бюро правової допомоги – м. Дружківка, вул. Короленка, 1, тел.: (095) 926-42-07, 

Добропільське бюро правової допомоги – м. Добропілля, вул. Незалежності, 35, тел.: (095) 209-70-74, 

Слов’янське бюро правової допомоги – м. Слов’янськ, вул. Університетська, 47, тел.: (066) 368-00-63 

Бахмутське бюро правової допомоги – м. Бахмут, вул. Василя Першина, буд. 11, тел.: (050) 654-76-61, 

Авдіївське бюро правової допомоги – м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд.1, тел.: (050) 545-56-78, 

Лиманське бюро правової допомоги – м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12 б, тел.: (095) 688-54-64, 

Олександрівське бюро правової допомоги – смт. Олександрівка, вул. Самарська, 5, тел. 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103