назад

20171116 091013З метою отримання нових знань шляхом обміну досвідом між комунікаторами та інтеграторами Запорізької та Донецької областей 16 та 17 листопада у Регіональному центрі було проведено навчальний семінар на тему: «Підвищення рівня знань, вмінь та навичок працівників відділів правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевих центрів у написанні інформаційних матеріалів, співпраці зі ЗМІ та підготовці звітностей».

       Захід було організовано начальником відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації у Запорізькій області Регіонального центру Оленою Качурою, а участь у ньому прийняли начальники та головні спеціалісти відділів правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого та Другого запорізьких, Бердянського, Мелітопольського, Маріупольського місцевих центрів. Також були присутні директор Краматорського МЦ Вікторія Харенко та головний спеціаліст відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації у Донецькій області Дар’я Шинкаренко.

       20171116 090929Після мотивуючого вступного слова директора РЦ Павла Наливайка та першого заступника директора Регіонального центру Лариси Кожемякіної було розпочато семінар, який обіцяв бути насиченим, цікавим та сповненим несподіванками.

       Напочатку було приділено увагу порядку обміну інформаційними матеріалами між Регіональним центром та місцевими центрами  з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Головні аспекти подання інформації для формування Інформаційного дайджесту системи  БПД в Україні місцевими центрами до Регіональному центру розбиралися на прикладах успішних практик, які інтегратори готували вдома. Першою несподіванкою стала робота в групах, під час якої фахівці готували приклади успішного захисту прав та представництва інтересів осіб адвокатами, що надають БВПД та фахівцями місцевих центрів та потім зачитували загалу.20171116 112654

       Під час обговорення рекомендацій щодо зовнішньої та внутрішньої комунікації також було приділено увагу веденню сторінок місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у соціальній мережі Фейсбук. А практичне заняття «Підготовка матеріалів для офіційного веб-сайту Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях, друкованого ЗМІ, виступу на радіо та телебаченні» викликала особливу увагу, адже майбутні статті та виступи розбирали справжні професіонали, а саме журналіст друкованого видання Володимир Герасін та радіожурналіст Володимир Єгунов. 20171116 145128Користуючись можливісттю інтегратор з Мелітополя Інна Єлисеєва та інтегратор з Бердянську Вікторія Донцова записали справжні радіопрограми.

       Інформаційна присутність у медіа за результатами аналізу звітів «Присутність у ЗМІ» за 9 місяців 2017 року обговорювалася з великим інтересом, адже саме співпраця з газетами, телебаченням та радіо викликає найбільшу кількість питань. Напрямки ефективної співпраці зі ЗМІ, а саме принципи, методи та прийоми співпраці, а також критерії ефективності співпраці зі ЗМІ висвітлювала начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Мелітопольського місцевого центру з надання БВПД Інна Єлисеєва. Увагу учасників семінару також було приділено підготовці щомісячного звіту «Присутність у ЗМІ» місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомог. 

       Під час розгляду домашніх завдань, які інтегратори презентували на семінарі, активну участь в обговоренні, з метою поділитися життевим та професійним досвідом, прийняв і директор Регіонального центру Павло Наливайко.20171117 114855

       Питання щодо співпраці з органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади, громадськими організаціями висвітлювала Вікторія Донцова з Бердянську.

       Про вииготовлення інформаційних матеріалів та буклетів дуже змістовно та цікаво розповіла Світлана Безверхна з Першого запорізького МЦ.

20171116 152536       Тему щодо порядоку підготовки, організації, проведення заходу та оцінка ефективності проведенного заходу висвітлювали директор Краматорського МЦ Вікторія Харенко, яка готувала та проводила “круглий” стіл та інтегратор Маріупольського МЦ Ольга Дереко, яка організовувала прес-конференцію.20171117 124350

       Ще однією несподіванкою стала підготовка, організація та проведення прес-конференції. Особливісттю зазначеного інформаційного заходу була присутнісь псевдо-журналістів з безліччю каверзних питань та вигуків.

       Результатами дводенного навчального семінару стало узагальнення досвіду та відпрацювання єдиного підходу щодо організації, проведення та висвітлення правопросвітницьких та медійних заходів, підготовки Звіту «Присутність у ЗМІ» та матеріалів для Інформаційного дайджесту системи БПД в Україні. 

20171117 131729