назад

Величезні можливості чи небезпека? Чернівецьким школярам розповіли, як правильно користуватись інтернетом.

299-1День безпечного інтернету у світі відзначають у лютому місяці. З року в рік все більше буковинців користуються соціальними мережами. Навіть діти знають, як у такий спосіб спілкуватись, придбати товар через інтернет чи завантажити гру. Попри величезні можливості, які відкривають соціальні мережі, водночас експерти називають їх небезпечними. Чому? Про це дізнались учні 6 – х та 7-х класів Чернівецької загальноосвітньої школи № 11. Для них 20 лютого 2019 року організували правопросвітницький захід «Життя онлайн: інтернет – друг чи ворог».

Які загрози може нести світ інтернет – комунікацій і як правильно користуватись соціальними мережами, під час заходу розповіла фахівець системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля. Зокрема можуть виникати ризики:

пов’язані з спілкуванням у мережі та використанням онлайн-ігор (булінг, надмірне захоплення іграми та ін.);
• пов’язані з доступом до матеріалів, які не відповідають віковим особливостям розвитку дитячої психіки;
• пов’язані з порушенням прав споживачів;
• пов’язані з роботою програм.

299-2

Головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги детально зупинилась на кожному з них. Діти поділились власним досвідом користування різними соціальними мережами – Фейсбук, Інстаграм та іншими. З’ясувалось, дехто з них, попри зовсім юний вік, вже завантажував ігри, купував товари через соціальні мережі. А от про наслідки такий дій, дехто з них дізнався вперше.

299-3

«Купуєш онлайн – економиш гроші та час. Однак в очікуваному пакунку нерідко – неякісний товар чи взагалі не той, що замовляли. Серед споживчих ризиків також викрадення персональних даних, а ще без відома користувача з його рахунків можуть знімати кошти», – роз’яснила фахівець Аліна Зузуля.

Від моделювання ситуацій та перегляду відеороликів до алгоритму дій. Важливу інформацію, учні мали змогу отримати одразу від кількох фахівців, зокрема завідуюючої відділом інформаційних технологій Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка Галини Добровольської.

299-4

Щоб уникнути ризиків:

• не розміщуйте в Інтернеті: домашню адресу, номер телефону, повідомлення про можливі подорожі, фотографії, на яких зображені цінні речі, подарунки;
• не відкривайте вкладення до листів від незнайомих осіб;
• не надавайте незнайомим людям (зокрема не надсилайте через відкриті соціальні мережі) персональні дані, дані про паролі доступу до поштових скриньок, аккаунтів у соціальних мережах;
• повідомляйте батьків або друзів, яким довіряєте, про намагання сторонніх людей через соціальні мережі отримати додаткову інформацію про Вас, Вашу сім’ю; про спроби продовжити спілкування шляхом зустрічі; про спроби залякування та ін.

Соціально вразливі категорії осіб, зокрема діти, мають знати про свої права і як їх відстояти. З цією метою ще один правопросвітницький захід «Булінг: що варто знати» 21 лютого 2019 року організували фахівці системи безоплатної правової допомоги. Спілкування на таку тему із дітьми з порушенням слуху відбулося у Чернівецькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернат №2.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні)