назад

Велике досягнення фахівців Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

123456789Конституційне право на соціальний захист включає і право громадян на забезпечення їх у старості. Пенсія за віком, за вислугу років та інші її види, що призначаються у зв’язку з трудовою діяльністю, заслужені попередньою працею і є однією з форм соціального захисту. Цим визначається зміст і характер обов’язку держави стосовно тих громадян, які набули право на одержання пенсії.

       Це право є обов’язковим і непорушним, але події, що сталися в Україні за останні роки потягли за собою ряд порушень прав українських громадянин, одними з яких є припинення та несправедливе нарахування пенсій,  проблеми із оформленням щомісячних виплат внутрішньо переміщеним особам.

       Наприкінці травня поточного року, до Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась жінка, яка вимушена була бігти з зони проведення Антитерористичної операції, отримати статус внутрішньо переміщеної особи та стати на облік до Бердянського об`єднаного управління Пенсійного фону України в Запорізькій області, заради отримання своєї законно заробленої пенсії. З 1 квітня поточного року щомісячні виплати були припинені, а коли жінка спробувала з`ясувати причину, то була просто шокована – виплату пенсії припинили на підставі скасування довідки внутрішньо переміщеної особи, оскільки вона була відсутня за місцем проживання понад 60 днів.

       Після ознайомлення з матеріалами справи та перевірки статусу, літній жінці згідно наказу Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги від 02.03.2017 за № 76/370-зв, для вирішення зазначеної правової проблеми було призначено досвідченого юриста, начальника відділу представництва  Олексія Кузьменко.

       Завдяки свої майстерності та професійним навичкам, Олексій Кузьменко в судовому засіданні спираючись на Конституцію України, закони та Постанови Пленуму Верховного Суду України довів, що держава зобов’язана гарантувати право громадянина на одержання призначеної пенсії незалежно від того, де проживає особа, якій вона призначена. Саме тому, зміна пенсіонером місця проживання не може бути підставою для позбавлення його конституційного права на отримання соціального захисту, а саме, отримання пенсії.

       Таким чином, 9 жовтня 2017 року Бердянський міськрайонний суд Запорізької області виніс позитивне рішення на користь клієнтки Бердянського МЦ, визнавши дії Бердянського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області протиправними і зобов’язав поновити виплату пенсії.

       На сьогоднішній день у місті Бердянську дана судова постанова є першим позитивним  прецедентом щодо вирішення зазначеної соціальної несправедливості.

Ця маленька перемога є першою ланкою у боротьбі з неправдивістю та великим досягненням фахівців Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Також нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання БВПД:

 

  • за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції)
  • телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, (095) 020-99-18, (096) 007-99-09,
  • ел. пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • скайп: berdyansk_center.

 

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

 

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).