назад

Від жертви до кривдника — що слід пам’ятати про домашнє насильство

119-2Чи усвідомлюють діти, які стали свідками домашнього насильства, що вони самі є його жертвами? На такі теми фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спілкувались 6 березня 2018 року з учнями старших класів Вижницької загальноосвітньої школи-інтернат імені Назарія Яремчука.

Говорити з дітьми на тему насилля складно та водночас необхідно. Саме тому директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Мацюк та головний спеціаліст відділу представництва Галина Лашкіба завітали у Вижницьку загальноосвітню школу-інтернат імені Назарія Яремчука. «Є сім’ї, в яких потиличники, лайка, приниження та інші насильницькі методи є нормою виховання дітей. Якщо такі дії є умисними, спричиняють шкоду дитині, порушують її права і свободи, це не є нормою, а є проявами домашнього насильства. Такі дії породжують страх. Діти не знають, як себе можна захистити, відчувають труднощі в соціалізації, у них порушені зв’язки з дорослими, немає навичок спілкування з ровесниками», — зазначила Людмила Мацюк.

Школярам для кращого сприйняття були продемонстровані картинки, на яких у вигляді коміксів зображувалися види насилля. Відкриттям для учнів став той факт, що жертвою домашнього насильства є й ті, хто став очевидцем його проявів. «Досить часто свідком акту домашнього насильства, який відбувався над жінкою, є її дитина. Не усвідомлюючи того, такі діти самі стають жертвами, отримуючи психологічну травму, яка негативно впливає на їх емоційне здоров’я та розвиток. В подальшому діти повторюють та наслідують сімейні моделі поведінки. Виховання − це не лише слова, а ,перш за все, дії, поведінка батьків та найближчого оточення, приклади ставлення один до одного і до дітей», – зауважила Галина Лашкіба.

119-1

Фахівці безоплатної правової допомоги нагадали школярам, що у випадку домашнього насильства слід звернутися за допомогою до компетентних органів: відділу поліції, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління соціального захисту населення, служби у справах дітей, медичних закладів або до центрів та бюро правової допомоги.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово)