назад
22.05.18

Відбулась виховна бесіда із засудженими у Чернігівському міському відділі з питань пробації

7654345678765432ц345621 травня 2018 року, в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО», директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко спільно з представниками служби пробації взяли участь у зустрічі із засудженими особами, які перебувають на обліку, для проведення виховної бесіди.

В ході спілкування з особами, які перебувають на обліку, Володимир Бобруйко розповів про права дитини, які передбачені Конвенцією про права дитини, ратифіковано Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91.

Зокрема, відповідно до ст.40 Конвенції про права дитини, Держави-учасниці визнають право кожної дитини, яка, як вважається, порушила кримінальне законодавство, була звинувачена або визнається винною в його порушенні, на таке поводження, що сприяє розвиткові у дитини почуття гідності і значущості, зміцнює в ній повагу до прав людини й основних свобод інших та при якому враховуються вік дитини і бажаність сприяння її реінтеграції та виконання нею корисної ролі в суспільстві.

З цією метою і беручи до уваги відповідні положення міжнародних документів, Держави-учасниці, зокрема, забезпечують, щоб жодна дитина не вважалася порушником кримінального законодавства, не була звинувачена та визнана винною в його порушенні через дію чи бездіяльність, які не були заборонені національним і міжнародним правом на час їх здійснення;

Кожна дитина, яка, як вважається, порушила кримінальне законодавство чи була звинувачена в його порушенні, мала принаймні такі гарантії:
-презумпцію невинності, поки її вина не буде доведена згідно із законом;
-негайне і безпосереднє інформування її про звинувачення проти неї, а у випадку необхідності, через її батьків чи законних опікунів, та одержання правової й іншої необхідної допомоги при підготовці та здійсненні свого захисту;
-невідкладне прийняття рішення з розглядуваного питання компетентним, незалежним і безстороннім органом чи судовим органом у ході справедливого слухання згідно із законом у присутності адвоката чи іншої відповідної особи і, якщо це не вважається таким, що суперечить найкращим інтересам дитини, зокрема, з урахуванням її віку чи становища її батьків або законних опікунів;
-свобода від примусу щодо свідчень чи визнання вини;
-вивчення показань свідків звинувачення або самостійно, або за допомогою інших осіб та забезпечення рівноправної участі свідків захисту та вивчення їх свідчень;
-якщо вважається, що дитина порушила кримінальне законодавство, повторний розгляд вищим компетентним, незалежним і безстороннім органом чи судовим органом згідно із законом відповідного рішення та будь-яких вжитих у цьому зв’язку заходів;
-безоплатна допомога перекладача, якщо дитина не розуміє використовуваної мови чи не розмовляє нею;
-повна повага її особистого життя на всіх стадіях розгляду.876787678767876

Держави-учасниці прагнуть сприяти створенню законів, процедур, органів і установ, що мають безпосереднє відношення до дітей, які, як вважається, порушили кримінальне законодавство, були звинувачені чи визнаються винними в його порушенні, і зокрема:
-встановленню мінімального віку, нижче якого діти вважаються нездатними порушити кримінальне законодавство;
-у випадку необхідності і бажаності вжиттю заходів щодо поводження з такими дітьми без використання судового розгляду за умов повного додержання прав людини і правових гарантій.

Необхідна наявність таких різних заходів, як догляд, положення про опіку і нагляд, консультативні послуги, призначення випробного строку виховання, програми навчання і професійної підготовки, та інших форм догляду, що замінюють догляд в установах, з метою забезпечення такого поводження з дитиною, яке забезпечувало б її добробут і відповідало її становищу та характеру злочину.

Окрім того, директор Центру довів до відома громадян, які були присутні на зустрічі, про систему надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Зокрема, він зазначив суб’єктів, які мають право на призначення адвоката за рахунок держави та як можна реалізувати право на захист своїх законних прав та інтересів.

Разом з тим, присутні обговорили питання системи покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звернули увагу на основні аспекти діяльності пробації щодо неповнолітніх.

Також, Володимир Бобруйко поінформував осіб, які перебувають на обліку та всіх присутніх про повноваження місцевих центрів та бюро правової допомоги і про роботу виїзних мобільних консультативних пунктів прийому громадян.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.