назад
13.06.16

Відбулася друга частина тренінгу «Правова допомога учасникам бойових дій на Сході України»

ubd prАдвокати, які надають безоплатну правову допомогу, відвідали другу частину тренінгу «Правова допомога учасникам бойових дій на Сході України».

Тренінг вів адвокат-доповідач Сергій Вилков.

Коротко нагадавши, про що говорилося на попередній зустрічі, присвяченій цій темі, Сергій Вилков перейшов до наступної частини розмови. Цього разу тренінг було присвячено пільгам – одному з найважливіших питань, в якому учасники бойових дій потребують правової допомоги.

Доповідач почав зі справи, яку вела адвокат, яка співпрацює з одним із Місцевих центрів Харківської області. Основний моментом цієї справи було те, що учасник бойових дій загинув не під час виконання бойового завдання, а лише прямуючи до місця його виконання. Родина за допомогою адвоката все ж таки отримала пільги. А вся ця справа добре ілюструє одну з головних тез Сергія Вилкова: часто слід звертатися одразу ж до суду, оминаючи інші органи. Оскільки часто прецедентів, порядку виконання та трактування тих чи інших подій, деталей, умов, ще не існує. Саме його і встановлює суд – часто не лише для конкретної справи, а і для всіх наступних подібних на неї.

ubd 1

Сергій Вилков розповів про пільги, на які мають право учасники бойових дій. Навесні ми підготували детальний матеріал про це на сайті – з переліком документів, які необхідно подати.

Окремо доповідач нагадав про те, що пільги надаються з моменту подання заяви, а не з моменту виникнення причини надання пільг, тому радив не баритися з оформленням. Також розповів він і про те, хто якими пільгами опікується. Так, наприклад, пільги стосовно сплати комунальних платежів лежать на ОСББ, яке лише наприкінці року подає пакет документів для компенсації власних витрат.

У кінці зустрічі він розповів про основні положення Постанови Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 №117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги», які стосуються учасників бойових дій. На цьому тема не вичерпалася, і Сергій Вилков анонсував третю частину, на якій він продовжить розповідати про особливості та основні питання, що виникають під час надання правової допомоги учасникам бойових дій.

ubd 2