назад

Відбулася прес-конференція щодо результатів роботи органів державної виконавчої служби та системи безоплатної правової допомоги в Одеській області

pres konf 0911 2Сьогодні, 09 листопада 2018 року, керівництво органів юстиції та Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області звітувало громадськості щодо результатів роботи установ за 10 місяців цього року.

Начальник Головного територіального управління юстиції Руслан Сауляк та начальник Управління державної виконавчої служби ГТУЮ Дмитро Гумуржи приділили особливу увагу питанням ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати та стягненню аліментів.

Директор Регіонального центру Світлана Клішина розповіла про надання громадянам безоплатної правової допомоги з питань сімейного права, а також ініціативу Мін’юсту, Координаційного центру з надання правової допомоги та громадськості «Сімейні радники».

pres konf 0911 2

pres konf 0911 1

«У 2018 році в 1,5 рази збільшилася кількість людей, які звернулися за правовою допомогою з питань сімейного права: нарахування аліментів, розлучення, розділ майна, позбавлення батьківських прав, встановлення опіки, тощо. Якщо в минулому році за сімейними питаннями звернулося 1 946 клієнта, то в нинішньому – 3 433», – зазначила вона.

Спікер звернула увагу журналістів, що з 1 січня цього року були внесені зміни в Закон «Про безоплатну правову допомогу», згідно з якими новими категоріями суб’єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, стали особи, які постраждали від домашнього насильства і всі діти. Всі вони мають право на захист своїх прав в суді і всі види правових послуг.

pres konf 0911 3

«За статистикою, з близько 1 мільйона постраждалих від домашнього насильства в поліцію звертається лише 100 000. 90% постраждалих просто мовчать і не говорять про цю проблему. Про це говорить і той факт, що у 2018 році в системі безоплатної правової допомоги Одеської області по даному питанню зареєстровано всього лише 16 звернень», – підкреслила Світлана Клішина.

У жовтні в Одесі з ініціативи Мін’юсту, Координаційного центру з надання правової допомоги та громадськості почали працювати сімейні радники, які покликані захищати права громадян у сфері сімейного права.

В Одесі першими сімейними радниками стали Ірина Мчедлішвілі та Вікторія Фадєєнкова, які надаватимуть консультації тим, хто потребує на правову допомогу.

Сімейні радники долучаються на громадських засадах, вибудовують ефективну співпрацю не тільки з громадянами, а й з профільними відомствами Міністерства юстиції та фаховими юристами системи безоплатної правової допомоги, спеціалізованими психологами, представниками місцевої влади, соціальними службами. Разом вони допомагають вирішувати проблеми людей з питань виплати аліментів, захисту від домашнього насильства, батьківських прав.

Вони вже готові допомагати людям у постійному режимі, з ними можна без проблем контактувати і телефоном, і за допомогою соціальних мереж. Люди вже звертаються з проблемами щодо виплати аліментів, домашнього насильства, булінгу.

pres konf 0911 4