назад

Відбулися навчання у сфері захисту речових прав на земельні ділянки

RC zem1 223 квітня 2018 року Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області спільно з пулом адвокатів-«земельників» провів навчальний семінар на тему «Деякі питання удосконалення механізмів захисту речових прав на земельні ділянки».

Метою проведення семінару було обговорення змін до законодавства, їх вплив на реалізацію процедур оформлення права власності на земельні ділянки, типових проблемних питань захисту права власності, з якими звертаються клієнти до працівників системи БВПД та адвокатів, які працюють з центрами надання БВПД.

Учасниками навчання стали працівники відділів представництва; правової інформації та консультацій місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги, а також представники адвокатських пулів з числа адвокатів, які працюють з центрами надання БВПД.

Відкрив навчальний семінар директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин, відзначивши роль таких навчальних заходів для системи безоплатної правової допомоги в цілому та практичного застосування зокрема.

«Розуміння того, що нам бракує знань у сфері земельного законодавства, спрямовує нас на постійне пізнання та оновлення, зокрема із залучення фахівців з питань геокадастру тощо», – відмітив Ігор Микитин.

З вступним словом виступив модератор заходу, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру Орест Шот, який звернув увагу на те, що навчальний семінар проводиться з урахуванням тих пропозицій, які висловлюються місцевими центрами щодо проведення навчальних семінарів, з метою підвищення, у першу чергу, якості та ефективності надання працівниками системи БВПД первинної правової допомоги відвідувачам, які звертаються за безоплатною правовою допомогою.

Координатор пулу «адвокатів-земельників» Марія Юнко розкрила питання удосконалення механізмів захисту речових прав на земельні ділянки, викликаних змінами у законодавстві.

RC zem1 3

Адвокат звернула увагу на те, що така категорія справ залежить від статусу клієнта: якщо він є єдиним власником об’єкта нерухомості то питання щодо оформлення власності на земельну ділянку має простіший механізм, а коли клієнт є одним із співвласників нерухомості, та ще й частки не є реально виділеними, то питання вирішення права власності на земельну ділянку не мають юридичної перспективи.

У зв’язку з цим Орест Шот звернув увагу присутніх, що працівникам фронт-офісів місцевих центрів необхідно звернути особливу увагу на уточнення проблем відвідувачів, які звертаються до місцевих центрів за отриманням безоплатної вторинної допомоги у сфері земельних відносин, оскільки для правильного та якісного надання кваліфікованої допомоги важливим є встановлення певних фактів, від яких залежить правильне прийняття рішення щодо надання такої допомоги.

Марія Юнко розповіла присутнім про часові рамки вирішення земельних спорів, тобто на зміну механізмів оформлення права власності до 1991 року, з січня 2002 року, травня 2009 року, на оформлення на підставі земельно-шнурових та погосподарських книг) і т.д.

Начальник юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Василь Собко представив тему «Оформлення права власності на земельну ділянку (середня земельна частка) на підставі земельного сертифіката». Окремо розповів про судовий захист речових прав на земельні ділянки, про органи, до компетенції яких відноситься прийняття рішення про розробку технічної документації (у межах населених пунктів – сільські, селищні, міські ради, за межами населених пунктів – державні адміністрації), про проблеми, які виникають при спадкуванні земельного сертифікату.

RC zem1 1

Заступник начальника Управління державного земельного кадастру Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Валентина Войтенкова розкрила проблематику виправлення помилок в Державному земельному кадастрі. Так, вона зазначила, що відповідно до Порядку ведення Державного земельного кадастру, розгляд повідомлення про виявлення технічної помилки та виконання за результатами його розгляду дій, здійснюються Державним кадастровим реєстратором у день надходження такого повідомлення. Якщо факт невідповідності відомостей Державного земельного кадастру інформації, що міститься в документах, які є підставою для внесення таких відомостей, підтверджено, Державний кадастровий реєстратор за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру складає в електронній та паперовій формі протокол виправлення помилки, безоплатно виправляє допущену помилку (крім випадків, коли технічна помилка допущена не з вини органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру) та надсилає державному реєстраторові прав на нерухоме майно повідомлення в електронній формі. 

Під час семінару учасники, серед яких були і діючі адвокати, мали можливість отримати відповіді на усі поставлені запитання, які найчастіше виникали у клієнтів та відвідувачів місцевих центрів, у т. ч. і щодо конкретних випадків представлення інтересів клієнтів у судах.

У підсумку, Орест Шот звернув увагу на те, що учасникам заходу вдалось ефективно обговорити усі питання, які виникають в роботі працівників місцевих центрів під час надання консультацій та представлення інтересів клієнтів у судових спорах з питань земельних правовідносин, а також подякував представникам Головного управління Держгеокадастру у Львівській області та координатору пулу «адвокатів-земельників» Марії Юнко за участь у навчальному семінарі, який безумовно сприятиме якіснішому наданні консультацій мешканцям Львівщини системою безоплатної правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).