назад

Відбувся навчальний практикум з оцінки якості надання безоплатної правової допомоги

IMG 1Сьогодні, 28 грудня 2017 року, Регіональним центром за підтримки Національної асоціації адвокатів України, Української фундації правової допомоги, Міжнародного фонду “Відродження” організований навчальний практикум з оцінки якості надання безоплатної правової допомоги, який провела адвокат – начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Наталя Мелян.

Навчання мали на меті підвищення професійного рівня адвокатів Національної асоціації адвокатів України (НААУ)  як тих, що працюють у системі безоплатної правової допомоги, так і тих що на разі не співпрацюють з Центрами з надання БВПД, а також ознайомлення зі стандартами якості надання безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесі.

Відкривали навчальний практикум директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин та заступник голови ради адвокатів Львівської області Анатолій Копняк, який також привітав адвокатів з 5-річчям створення НААУ.

IMG 2

Ігор Микитин зробив короткий екскурс в історію створення системи безоплатної правової допомоги, а також поінформував присутніх, що з 2018-го року Центри підписуватимуть нові контракти з адвокатами.

IMG 3

Наталя Мелян презентувала учасникам брошуру «Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі», розповіла про трирічний досвід застосування адвокатами БВПД стандартів у кримінальному процесі.

IMG 6

Упродовж заходу Наталя Мелян детально зупинилась на меті ведення стандартів, що включають в себе такі складові як наявність однакових загальнообов’язкових правил гри для всіх сторін надання безоплатної правової допомоги; необхідність уніфікації дій; елемент захисту адвоката та забезпечення його сталого розвитку.

IMG 5

Вона також розповіла про передумови виникнення стандартів, що базуються на світовій та українській практиці, зокрема, подібні практики використовують такі країни як Франція, Нідерланди, Сполучені Штати Америки, Канада, Польща, Литва та інші. Стандарти – прозора зрозуміла система оцінки, як передумова належної оплати; виключають суб’єктивізм у відносинах адвокат – центр; надають методичну підтримку.

Слухачі обговорювали зміст, порядок застосування на практиці стандартів якості надання безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесі та можливість їх обов’язкового використання усіма адвокатами України. Жваво дискутували щодо можливих ризиків перетворення стандартів на засіб тиску на адвокатів чи звуження роботи адвоката до виконання передбачених стандартами дій.

IMG 4

Учасники навчального практикуму погодились, що такі стандарти є корисними, полегшують роботу адвоката та захищають від необґрунтованого притягнення до відповідальності, сприяють самодисципліні, підвищують професійний рівень.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).