назад

Відбувся спільний навчальний семінар Регіонального центру з надання БВПД та Головного територіального управління юстиції

RC seminar5 грудня 2017 року в рамках Всеукраїнського тижня права Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області спільно з Головним територіальном управлінням юстиції у Львівській області проведено навчальний семінар на тему «Виконання рішень судів щодо стягнення аліментів та заборгованості з Державного бюджету. Окремі питання вирішення спадкових спорів».

Цей захід проведений для працівників відділів представництва, бюро правової допомоги та правової інформації та консультацій місцевих центрів, а також адвокатів системи БВПД.

Тренери: фахівці адвокатських пулів – Руслана Кравчишин, Оксана Ощипок; фахівці ГТУЮ – заступник начальника відділу контролю за виконанням рішень судів Уляна Осипчук та начальник відділу нотаріату Андрій Паньків, а також завідувач Першої державної нотаріальної контори м. Львова Омелян Бояківський.

Зі вступним словом до учасників семінару звернувся начальник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський. Він звернув увагу на нововведення ГТЮУ для державних виконавців, що мають важелі впливу на боржників, зокрема тих, які не виплачують аліменти. «Ми склали топ 50 злісних боржників по аліментах, і 10 з них у цьому списку вже немає завдяки тиску державних виконавців», – зазначив Ярослав Жукровський.

RC seminar4

Про значення таких навчальних заходів для фахівців, що професійно займаються правопросвітництвом розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин. «Ваша правопросвітницька можливість – унікальна», – підкреслив Ігор Микитин.

Модерував захід начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Орест Шот.

RC seminar5

Так, адвокатка Руслана Кравчишин презентувала нормативне регулювання виконання судових рішень, серед якого – ЗУ «Про виконавче провадження», ЗУ «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», ЗУ «Про виконання судових рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» та інших нормативно-правових актів. Детальніше вона зупинилась на процедурі виконання рішень судів про стягнення аліментів та заборгованості з державного бюджету.

RC seminar2

«Це одне з найпоширеніших питань, з якими до нас звертаються клієнти», – відзначила Руслана Кравчишин.

Варто зазначити, що найдієвішим механізмом повернення коштів боржнику після тривалого невиконання судового рішення адвокатка назвала звернення у Європейський суд з прав людини. Однак, і ця інстанція вважає, що саме на державу покладено обов’язок дбати про те, щоб остаточні рішення, винесені проти її органів, установ чи підприємств, які перебувають у державній власності або контролюються державою, виконувалися відповідно до вимог Конвенції. Європейський Суд з прав людини неодноразово звертав увагу, що правовідносини сторін, які виникають під час та у зв’язку із виконанням постанови суду, є частиною судового провадження, тому судове та виконавче провадження є першою та другою стадіями у загальному провадженні. Держава несе відповідальність за виконання остаточних рішень, якщо чинники, які затримують чи перешкоджають їх повному й вчасному виконанню, перебувають у межах контролю органів влади.

Також вона наголосила, що нерідко у центри з надання правової допомоги звертаються матері, які роками не можуть отримати ні копійки аліментів від колишніх чоловіків, відтак державні виконавці мають чималий вплив на таких боржників, зокрема застосовуючи механізм примусового вилучення майна, відслідковування реєстрів тощо.

У свою чергу Уляна Осипчук розповіла про повноваження державних та приватних виконавців в процесі виконання рішень судів, а також звернула увагу на функції відділу контролю за виконанням рішень судів ГТЮУ щодо реалізації компетенції у зазначених питаннях. Окремо вона закцентувала увагу на порядок стягнення аліментів.

RC seminar3

Оксана Ощипок зупинилась на проблемних питаннях, що виникають під час виконання доручень місцевих центрів щодо захисту прав клієнтів у спадкових справах, які мають значний відсоток від загальної кількості виданих доручень.

RC seminar8

В продовження розгляду проблемних питань Омелян Бояківський, виступ якого пожвавив аудиторію, розповів про історію виникнення заповіту та найоригінальніші його приклади, а також відповів на низку дискусійних питань, пов’язаних із спадковим правом.

Омелян Бояківський також поінформував учасників семінару про повноваження нотаріусів в частині вчинення нотаріальних дій щодо посвідчення заповіту, внесення змін до нього та його скасування.

RC seminar11

Про функції ГТЮУ щодо діяльності нотаріату розповів Андрій Паньків, зокрема, як фахівці управління юстиції здійснюють контроль за нотаріусами в разі порушення ними діловодства та при вчиненні ними нотаріальних дій.

Наостанок представник ГТЮУ Ярослав Гірковий розповів про 2 громадські приймальні, що діють при управлінні юстиції, а також роздав учасникам семінару буклети, розроблені та надруковані у рамках всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Підсумовуючи семінар, Орест Шот зазначив, що проведення навчальних семінарів і надалі залишається важливим пріоритетом роботи Регіонального центру, оскільки від того, на скільки якісною буде підготовка та підвищення кваліфікації працівників центрів системи безоплатної правової допомоги та адвокатів, які надають правову допомогу за контрактами з центрами, залежить якість надання правової допомоги мешканцям Львівщини та загальний стан правової освіти населення.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).