назад

Відбувся тренінг для надавачів безоплатної первинної правової допомоги з кримінально-процесуальних питань

10-02-05-1217becf7c23fdef9

23 вересня у лекційній аудиторії Тернопільського регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбувся одноденний каскадний тренінг для надавачів безоплатної первинної правової допомоги з кримінально-процесуальних питань. Навчальний захід організовано за підтримки проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується за фінансового сприяння уряду Данії. 

Зі вступним словом виступила директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій, яка привітала учасників тренінгу та побажала захопливої подорожі у світ правових знань. Навчальний захід проводили менеджер з якості Регіонального центру з надання БВПД Віталій Сольський та фахівець Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Франків. На тренінгу були присутні фахівці бюро правової допомоги та Регіонального і місцевого центрів з надання БВПД Тернопільської області.

c4a9b3d1ef2919-V

Під час заходу розглянули питання, які стосувалися подання заяви про злочин, зокрема, того, хто може подати заяву та що слід зазначити в такій заяві; статусу та прав потерпілого; правової допомоги у випадках домашнього насильства та складення цивільного позову у кримінальному процесі. Обговорювали права підозрюваного/обвинуваченого та вразливі категорії осіб у кримінальному провадженні, зокрема такі, як неповнолітні. У рамках тренінгу йшлося й про виклики слідчого, прокурора, суду; права та обов’язки свідків, а також права підозрюваного, обвинуваченого, третіх осіб у випадку арешту майна. Не оминули увагою питання затримання в кримінальному провадженні, надання правової допомоги при жорстокому поводженні із затриманими, адміністративного затримання та видів запобіжних заходів. Йшлося також про механізми оскарження дій, бездіяльності, рішення слідчого, прокурора на досудовому розслідуванні, реалізацію права на безоплатну правову допомогу. Крім того, розглянули питання виконання вироку, видачі Україні засуджених в інших країнах і доступу до медичної допомоги в місцях несвободи.

56611b931d3300f3-V

Впродовж навчального заходу учасники тренінгу уважно слухали курс лекцій, жваво брали участь у вирішенні практичних завдань, були активно задіяні в інтерактивній грі.

Наприкінці підбили підсумки, узагальнили набуті знання та зробили висновки про необхідність та користь від проведення подібних навчальних тренінгів, відмітивши їхню високу ефективність.

970fb22d8888b46a-V


P70923-122954Довідково

Каскадні тренінги – навчальні заходи для надавачів безоплатної правової допомоги, що проводяться одночасно у всіх регіонах за визначеною тематикою. Основною метою проведення каскадних тренінгів є підвищення кваліфікації фахівців, залучених до надання безоплатної правової допомоги.

Каскадні тренінги з кримінально-правових та кримінально-процесуальних питань відбуватимуться відповідно до реалізації Робочого плану Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» на 2017 рік, який був схвалений на початку цього року.

Нагадуємо, що дізнатися більше інформації про безоплатну правову допомогу можна на сайті за посиланням http://ternopil.legalaid.gov.ua/ua/ чи зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).