назад
19.02.19

Відчути і зрозуміти – зі школярами Кам’янського обговорили проблему булінгу

IMG 3171Навчати дітей знати та захищати свої права, запобігати та протидіяти булінгу – одне з важливіших завдань, яке ставлять перед собою фахівці Кам’янського місцевого центру з надання БВПД. Для цього спеціалісти центру об’єднались з фахівцями різних соціальних служб для проведення кампанії із запобігання булінгу в школах міста у вигляді правоосвітньої гри «Стоп Булінг».

Під час такої гри діти навчаються протидіяти булінгу, усвідомлювали, що кожна людина є особистістю і ніхто не може порушувати її права. Окрім того, від правників школярі більше дізнались про різновиди булінгу та про всі можливі способи, що допоможуть дітям, які стикаються з цькуванням.

Перша така зустріч відбулась днями у міській школі №9. Під час гри діти обговорили поняття «булінг», висловили свою позицію, продемонстрували, як вони б реагували, стикаючись з різними сценаріями цькування. Школярі активно висловили власні думки щодо можливих способів протидії булінгу. Наглядним прикладом стала гра з яблуком, під час якої кожен побачив до яких наслідків може призвести цькування людини. Насамкінець зустрічі діти розробили власний стенд «Рука допомоги», у якому вони вказали до кого може звертатися дитина за допомогою, у разі якщо вона стає жертвою булінгу.

Тема булінгу, нажаль, дуже актуальна у нашій країні. В Україні, згідно досліджень, проведених UNICEF, з булінгом стикається 89% школярів: або у якості жертви, або у якості свідка. У початковій школі булінг починається з рекету – коли старшокласники забирають у молодших гроші чи гаджети. Діти 11 – 15 років стикаються з булінгом у формах пліток, принижень честі та гідності дитини, бойкотів.

Що робити, якщо дитина стала жертвою булінгу? Дитині важливо пояснити, що їй не потрібно намагатися вирішувати таку ситуацію самотужки, адже з кривдником не завжди можна знайти спільну мову. Найефективнішим буде звернутися до батьків, вчителів, шкільного психолога або до інших родичів, котрим дитина довіряє.

Завдяки підтримці батьків, дітям легше переживати проблеми у школі. Також слід звернутися до вчителів і акцентувати їх увагу на цю проблему. Якщо ситуація занадто критична, слід звернутися до поліції, адже з цього року за булінг встановлена адміністративна відповідальність і це є ще олним засобом захисту від цього явища.

Відтак, відповідно до ст. 173-4 КУпАП, за скоєне правопорушення винним особам, доведеться сплатити від 850 до 1700 грн або від 20 до 40 годин виправних пробіт, а якщо скоєне вдруге або ж групою осіб – штраф сягатиме до 3400 грн, або ж від 40 до 60 годин виправних робіт. Якщо правопорушення вчинене малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, їхніх батьків або опікунів каратимуть такими ж санкціями.

Слід пам’ятати, що не можна закривати очі навіть на найслабші прояви булінгу, адже розібратися з ситуацією можна тільки завдяки спільним зусиллям та якщо вчасно звернути на це увагу.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2019/2/1{/gallery}