назад

Відкриття бюро правової допомоги – посилення правових можливостей територіальних громад

gol

Сьогодні, 31 серпня, у конференц-залі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулася прес-конференція на тему «Відкриття Бюро правової допомоги – посилення правових можливостей територіальних громад» за участю директора Регіонального центру Василя Овдіюка, директора Рівненського місцевого центру Алли Негрей та працівників новостворених бюро правової допомоги.

Із вітальним словом звернувся до присутніх директор Регіонального центру Василь Овдіюк, який презентував систему безоплатної правової допомоги Рівненщини, окреслив пріоритетні напрямки її розвитку, закцентував увагу на позитивному досвіді функціювання системи у кримінальному процесі, а також у цивільних та адміністративних справах. 

Далі Василь Овдіюк, інформуючи про новий етап у забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги жителям Рівненщини, пов’язаний із відкриттям бюро правової допомоги, зазначив: «Місія новостворених бюро полягає у захисті прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя. Концепція посилення правових можливостей територіальних громад через відкриття бюро безпосередньо стосується пріоритетів мешканців сільської місцевості й малих міст та розуміння того, як вони можуть використовувати правові інструменти для розв’язання своїх проблемних питань».

2

За словами Василя Овдіюка, вже з 1 вересня 2016 року мешканці Здолбунівського, Гощанського, Острозького, Костопільського, Корецького, Березнівського, Володимирецького, Дубровицького, Млинівського, Радивилівського, Рокитнівського районів зможуть отримати безоплатні правничі послуги у бюро правової допомоги.

4

Директор Рівненського місцевого центру Алла Негрей розповіла учасникам прес-конференції, що за своїм статусом бюро не є окремими установами, не мають статусу юридичної особи, не мають адміністративного персоналу і не потребують додаткових витрат на адміністрування. Вони є структурними підрозділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у яких із липня 2015 соціально незахищені громадяни отримують послуги адвокатів за рахунок держави у цивільних та адміністративних судових спорах, юридичні консультації та роз’яснення із різних галузей права, а також мають можливість користуватися онлайн-сервісами Мін’юсту. Повне ресурсне забезпечення бюро здійснюється за рахунок частини ресурсів, зекономлених в результаті ліквідації управлінь юстиції районного та міського рівня, без необхідності виділення додаткових ресурсів з державного бюджету.

5

«Бюро правової допомоги можуть стати важливими ресурсними центрами для територіальних громад, де люди отримуватимуть необхідну правову інформацію для вирішення повсякденних питань безпосередньо у своєму населеному пункті. А це сприятиме розширенню сервісів правової допомоги сільським жителям, особливо для тих, хто мешкає у більш віддалених районах Рівненського краю», – зауважила директор Рівненського місцевого центру.

1

Також Алла Негрей зазначила, що з 1 вересня жителі громад Здолбунівського, Гощанського, Острозького, Костопільського, Корецького районів можуть звертатися за безоплатною правовою допомогою до таких підрозділів Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Гощанське бюро правової допомоги – смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, 1 поверх.

Здолбунівське бюро правової допомоги – м.Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, 1 поверх.

Корецьке бюро правової допомоги – м. Корець, вул. Київська, 37, 1 поверх.

Костопільське бюро правової допомоги – м. Костопіль, вул. Сарненська, 24 а, 2 поверх.

Острозьке бюро правової допомоги – м. Острог, проспект Незалежності, 9, 1 поверх.

«Що стосується інших районів Рівненської області, то з 1 вересня, запрацюють ще шість бюро, які є структурними підрозділами Дубенського місцевого центру (Млинівське і Радивилівське бюро) та Сарненського місцевого центру (Березнівське, Володимирецьке, Дубровицьке, Рокитнівське бюро)», – додала керівник місцевого центру.

Олена Миронець, виконуюча обов’язки начальника відділу «Корецьке бюро правової допомоги», висвітлила основні завдання бюро, зазначивши: «У Бюро кожен місцевий житель зможе отримати юридичну консультацію для вирішення проблемних питань у правовий спосіб, роз’яснення щодо залучення адвоката за рахунок держави соціально незахищеним громадянам для представництва інтересів у суді у цивільних та адміністративних справах, а також скористатись онлайн-сервісами Міністерства юстиції України». Окрему увагу новопризначений керівник приділила одному із основних завдань бюро – правопросвітництву у територіальній громаді та соціально вразливих суспільних групах, яке сприятиме підвищенню правової грамотності мешканців сільської місцевості, зменшенню проявів домашнього насильства, дискримінації та попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх.

6

Після прес-конференції також відбулася семінар-нарада з новопризначеними працівникам бюро під керівництвом очільників Регіонального та місцевого центрів з надання БВПД Василя Овдіюка та Алли Негрей, а також начальників відділів Рівненського МЦ. Працівники новостворених установ протягом двох тижнів проходили стажування у місцевому центрі та отримали практичні навички у наданні безоплатної первинної правової допомоги; у роз’ясненні щодо отримання безоплатної вторинної правової допомоги соціально незахищеним категорія громад; у роботі із електронними сервісами Мінюсту, а також у проведенні правоосвітньої роботи. Враховуючи це, у ході настановного семінару фахівці Рівненського місцевого центру допомогли молодим колегам узагальнити їхні вже отримані знання в організації надання безоплатної первинної правової допомоги, правових аспектах організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та у проведенні правопросвітницьких заходів у територіальних громадах та соціально-вразливих суспільних групах.

7