назад

Відповідальність роботодавця, який примушує написати заяву на звільнення у зв’язку із призовом на військову службу

ZV1До Пулинського бюро правової допомоги Сергій Гай (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, – прим. автора). Чоловіка цікавило, чи законні дії роботодавця, який примушує написати заяву на звільнення у зв’язку із призовом на військову службу. Роз’яснення, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Пулинського бюро правової допомоги.

Спеціалісти бюро пояснили, що відповідно до вимог ст. 119 КЗпП України, працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.
За порушення встановлених гарантій передбачено кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність.
Незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів тягне за собою штраф від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 51 тис. грн.), або позбавлення права обіймати певні посади чи проводити певну діяльність на строк до трьох років, або виправні роботи на строк до двох років (ст.172 КК України) .
Порушення встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій у розмірі від 850 до 1700 грн (ч. 7 ст. 41 КУпАП).
Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тягне за собою накладання на юридичну особу або фізичну особу — підприємця штрафу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (абзац 6 ст.265 КзпП України).
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).