назад

3850434441Незважаючи на те, що пенсійна реформа була запущена Урядом ще у жовтні 2017 року, до сьогодні не вщухають суперечки з її приводу. У нинішніх та майбутніх пенсіонерів виникають одні і ті ж питання, на які вони не можуть знайти відповідь – яким чином здійснюється нарахування та перерахунок пенсії та чому в одних вона вища, а в інших нижча навіть за наявності однакового стажу роботи?

       З цими та іншими питаннями розбиралися начальник відділу «Більмацьке бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Корбут та відвідувачі комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Розівської районної ради.

        Так, в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» 9 лютого 2018 року у Розівському будинку культури зібралися люди поважного віку для того, аби обговорити з Анастасією Корбут одну з найболючіших тем – пенсійну реформу, в рамках семінару «Пенсійна реформа. Роз’яснення».

       Спочатку начальник Більмацького бюро правової допомоги розповіла про ключові моменти пенсійної реформи, передумови її ухвалення, цілі, які ставив Уряд під час її підготовки. Основні зміни, перш за все, стосуються вимог до страхового стажу, який є ключовим при вирішенні питання про призначення та нарахування пенсії, а тому гаряча дискусія розгорнулася навколо положень про кінцевий результат реформи, коли особа, не маючи мінімального страхового стажу та не маючи можливості «докупити» його, фактично залишається без пенсії. Гостро висловився мешканець смт.Розівка, який категорично заперечував використання такого підходу до врегулювання проблем Пенсійного фонду України, та наголошував, що в майбутньому мало хто зможе взагалі претендувати на пенсію, адже до 2028 року необхідно буде мати аж 35 років страхового стажу.0be1858af0ade72ffa1a72215d65e6d5

       Жителька с.Солодководне Розівського району також висловила думку, що іноді роботодавці недобросовісно ставляться до своїх обов’язків щодо сплати єдиного соціального внеску, внаслідок чого людина, не підозрюючи про правопорушення, фактично втрачає роки страхового стажу, а потім повинна доводити свою правоту ще і в судовому порядку.

       Далі Анастасія Корбут акцентувала увагу на новій формулі розрахунку/перерахунку пенсії та пояснила, чому одні пенсіонери отримали більшу надбавку, ніж інші. Як виявилося, справа в коефіцієнті заробітної плати та у часі виходу на пенсію. Нажаль, ті, хто вийшов на пенсію раніше, отримуватимуть меншу пенсію ніж ті, хто вийшов нещодавно. Дані моменти було наочно продемонстровані відвідувачам лекції на прикладі.

       Після основної частини відбулося обговорення реформи. Загалом слід зазначити, що пенсіонери не в захваті від того, яким чином вона проведена та практично не помітили різниці між тим, що було і тим, які виплати вони отримують зараз. Проте якщо раніше було зовсім незрозуміло, чому так, на якій підставі та з урахуванням яких відомостей проведено перерахунок пенсії, то тепер люди побачили механізм.

       В кожного з учасників заходу є діти та онуки, тому на завершення зустрічі кожний з слухачів зробили висновок, що неодмінно донесуть отриману на семінарі інформацію до близьких, аби вони змолоду піклувалися про майбутнє. Пенсіонери подякували начальнику Більмацьке бюро правової допомоги та запросили прийняти участь в обговорені  медичної реформи.

Нагадуємо, що відділ «Більмацьке бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, 28-А, тел. (06147) 220-74, 220-54, е-пошта: bilmakske@legalaid.zp.ua