назад
30.01.19

Відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири, приведення житла у попередній стан

868452562До Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась клієнтка, що має статус осіб, яка перебуває під юрисдикцією України, якщо її середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення щодо здійснення представництва інтересів у справі про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири, приведення житла у попередній стан.

Отримавши доручення № 1-406/18 від 12.07.2018 року, адвокат Мошко Майя зустрілася з клієнтом, дослідила обставини справи, надала правову допомогу та склала позовну заяву про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири, приведення житла у попередній стан.

Даний спір виник, оскільки, 12 червня 2018 року сталося затоплення квартири позивача з квартири відповідача, в результаті чого в квартирі у кімнаті площею 9 кв.м. пошкоджено стелю, що зафіксовано актом комісії про залиття, затвердженим КП «Новозаводське» Чернігівської міської ради від 12 червня 2018 року. Під час обстеження комісією встановлено, що залиття квартири позивача сталося внаслідок витоку води через душову кабіну, яку мешканці квартири відповідача обладнали у житловій кімнаті самовільно. Комісією рекомендовано відповідачу терміново демонтувати самовільно встановлену душову кабіну, виконати роботи по ліквідації слідів залиття квартири позивача. З аналогічної причини відбулося затоплення квартири позивача 26 травня 2017 року, що зафіксовано відповідним актом від 27 травня 2017 року, але незважаючи на неодноразові прохання позивача та вимоги КП «Новозаводське» Чернігівської міської ради відповідачем не вжито заходів для попередження подальшого залиття квартири позивача. Квартира позивача знов потребує ремонту. За висновком спеціаліста, складеним експертною фірмою «Еталон» від 25 червня 2018 року, дійсний розмір матеріального збитку, завданого внутрішньому оздобленню квартири, внаслідок її залиття становить 1623 грн. 00 коп. Під час обстеження квартири експертом в присутності відповідача 20 червня 2018 року виявлені наслідки залиття і появи вологи всередині приміщення у вигляді рудих плям та часткового відпадання штукатурки стелі кімнати.

Окрім матеріальних збитків позивачу було заподіяно значну моральну шкоду, що виразилась у фізичних та душевних стражданнях, яких вона зазнала у зв’язку з пошкодженням свого майна. При виявленні кожної із зазначених подій з позивачкою ставався сильний стрес, підвищувалася нервова напруга. Її фізичні та моральні страждання поглиблюються тим, що затоплення відбуваються регулярно, а також вона дуже переживає за можливість подальшого руйнування стін будинку внаслідок самовільного підведення відповідача до водопостачання та влаштування душової кабіни у житловій кімнаті. Через це у житті позивачки настали вимушені зміни, вона втратила спокій і надію на відновлення квартири і нормальний, звичний, сталий спосіб життя. Заподіяну моральну шкоду оцінює у 2000 гривень.

КП «Новозаводське» Чернігівської міської ради встановлено, що причиною затоплення квартири позивача є самовільне перепланування та переобладнання квартири відповідачем, а саме встановлення душової кабіни, що вимагало також підведення водопостачання до житлової кімнати та встановлення водонагрівального бойлеру. Всі зазначені роботи проведені відповідачем без відповідних дозволів та проектів, виданих в установленому порядку та в порушення вимог ст.100 Житлового кодексу України, п.14.6 Правил утримання житлових будинків та при будинкових територій», затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 № 76, а також п. 4 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 № 572.

Відповідно до ст. 319, 322 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) власність зобов’язує, тягар утримання майна лежить на власникові.

Згідно ст. 323 ЦК України, ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження (псування) майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до положень ч. 1, 2 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Керуючись ч. 2 ст. 1192 ЦК України, розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Заслухавши пояснення позивачки та адвоката Мошко Майї, свідчення свідка, дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

18 грудня 2018 року Новозаводський районний суд м. Чернігова вирішив позов позивача до відповідача про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої залиттям квартири, приведення житла у попередній стан, – задовольнити: стягнути з відповідача на користь позивача у відшкодування матеріальної шкоди 1623 грн. (одну тисячу шістсот двадцять три гривні), у відшкодування моральної шкоди 2000 грн. (дві тисячі гривень), витрати понесені на сплату судового збору в розмірі 704 грн. 80 коп. (семисот чотирьох гривень вісімдесяти копійок) та понесені витрати на залучення спеціаліста в сумі 1200 грн. (однієї тисячі двохсот гривень), всього до стягнення 4527 грн. 80 коп. (чотири тисячі п’ятсот двадцять сім гривень вісімдесят копійок). Зобов’язати відповідача демонтувати душову кабіну, бойлер (водонагрівальний прилад), водопровід, встановлені у житловій кімнаті належної йому квартири.