назад

sudkoshtiВ березні 2018 року до відділу правової інформації та консультацій Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась клієнтка, яка є потерпілою у кримінальному провадженні. Метою звернення було отримання консультації стосовно відшкодування витрат пов’язаних з явкою до суду.

     

        Фахівці місцевого центру надали вичерпні письмові роз’яснення згідно чинного законодавства України.

       Згідно ст.118 КПК України процесуальні витрати складаються із:

  1. Витрат на правову допомогу;
  2. Витрат, пов’язаних із прибуттям до місця досудового розслідування або судового провадження;
  3. Витрат, пов’язаних із залученням потерпілих, свідків, спеціалістів, перекладачів та експертів;
  4. Витрат, пов’язаних із зберіганням і пересиланням речей і документів.

       Відповідно до ст. 55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Права і обов’язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого. Пам’ятка про процесуальні права та обов’язки вручається потерпілому особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення. Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

       Законодавством передбачено відшкодовувати витрати потерпілій особі пов’язані із явкою до суду. Так, в ч.3 ст. 122 КПК України зазначається що, потерпілим, цивільним позивачам, свідкам оплачуються проїзд, наймання житла та добові (у разі переїзду до іншого населеного пункту), а також компенсація за втрачений заробіток чи відрив від звичайних занять. Компенсація за втрачений заробіток обчислюється пропорційно від розміру середньомісячного заробітку, а компенсація за відрив від звичайних занять – пропорційно від розміру мінімальної заробітної плати. В п.7 « Інструкції про порядок і розміри компенсації (відшкодування) витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів досудового розслідування, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, та виплати державним спеціалізованим установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів» від 01.07.1996 № 710 зазначено, що у кримінальних провадженнях і справах про адміністративні правопорушення виплати провадяться   органом,   який   зробив   виклик,   із коштів, що передбачаються кошторисом на зазначені цілі.

За письмовими роз’ясненнями та консультаціями звертайтесь до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • Адреса: м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99 
  • Телефони: (0619)43-00-58; 096-523-98-55
  • Skype: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД