назад
22.02.19

Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати

kartynka sudovoj sbor

До Карлівського бюро правової допомоги звернулася громадянка А. з питанням, чи можливо при зверненні до суду з сімейних питань відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати взагалі, а також порядок відшкодувати витрати на правничу допомогу. Працівниками бюро було надано роз’яснення та консультація з даного питання.    

     Відстрочення – це перенесення строку виконання обов’язку сторони щодо сплати судового збору на інший час. Розстрочення – це сплата судового збору кількома частинами у строки, встановлені судом. Відстрочення і розстрочення сплати судового збору належить до повноважень суду першої інстанції. Фактичною підставою для відстрочення або розстрочення є майновий стан сторони. Коли майновий стан особи є таким, що утруднює виконання цього обов’язку у повному обсязі у встановлений законом строк. Іншими словами, суд вправі постановити ухвалу про відстрочення або розстрочення, враховуючи незадовільний майновий (матеріальний) стан сторони. Суд не вправі вирішувати питання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору з власної ініціативи, позивач або його представник шляхом подання відповідного обґрунтованого клопотання звертається до суду з цим питанням. Стосовно про відстрочення чи розстрочення судового збору може ставити і відповідач у разі подання ним зустрічного позову.  

     Відповідно до положеннь статті 8 Закону України «Про судовий збір» , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача – фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім’ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров’ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній участині першійцієї статті.

У статті 136 Цивільно процесуального кодекса України щодо відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати говориться наступне:

Суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. Якщо у встановлений судом строк судові витрати не будуть сплачені, заява відповідно до статті 257цього Кодексу залишається без розгляду, або витрати стягуються за судовим рішенням у справі, коли сплата судових витрат була відстрочена або розстрочена до ухвалення цього рішення. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов’язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати. У разі подання позовної заяви після подання заяви про забезпечення доказів або позову розмір судового збору зменшується на розмір судового збору, сплаченого за відповідну заяву про забезпечення доказів або позову.

   У клопотанні про відстрочення (розстрочення) сплати збору сторона повинна навести обставини, які свідчать про її незадовільне (скрутне) матеріальне становище та подати суду відповідні докази. Такими доказами можуть бути документи про рівень доходу позивача; документи про заборгованість перед іншими особами, наприклад, за комунальні послуги; документи про стягнення заборгованості з позивача в межах виконавчого провадження; документи про наявність утриманців тощо. Клопотання подається разом з позовною заявою або викладається в прохальній частині позовної заяви. В іншому випадку у суду не буде підстав для відстрочення або розстрочення і він зобов’язаний буде залишити позовну заяву без руху. Якщо у встановлений судом строк судові витрати не будуть оплачені, заява залишається без розгляду. Натомість, коли оплата судових витрат була відстрочена або розстрочена до ухвалення цього рішення, витрати стягуються за судовим рішенням у справі.

   Згідно ст. 137. ЦПК України, витрати, пов’язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

     За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов’язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Карлівському бюро правової допомоги за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54а з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (05346)26 3 10.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103звінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).