назад
12.01.17

Відтепер спадок можна буде оформляти без нотаріусів

04Наказом Міністерства юстиції від 7 грудня 2016 року № 3595/5 встановлено процедуру видачі свідоцтв про право на вчинення нотаріальних дій з оформлення спадкових прав уповноваженій посадовій особі органу місцевого самоврядування. Це означає, що оформляти спадок відтепер зможуть представники місцевих рад.
Щоб отримати такі повноваження, посадовець органу місцевого самоврядування повинен мати вищу юридичну освіту, досвід роботи в галузі права не менше 3-ох років. Окрім того, пройти протягом року стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, а також навчання по роботі з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції, та скласти екзамен зі спадкового права.
Після цього посадовець місцевого самоврядування отримає свідоцтво, яке видається Міністерством юстиції на підставі рішення Комісії з питань складання іспиту зі спадкового права посадовими особами органу місцевого самоврядування, уповноваженими на вчинення нотаріальних дій, яке зберігається в справах Департаменту приватного права.
Для отримання свідоцтва подається заява на ім’я керівника органу місцевого самоврядування про внесення в Міністерство юстиції подання про видачу свідоцтва. До подання додаються копії таких документів:
  • заяви;
  • диплома про вищу юридичну освіту;
  • трудової книжки;
  • першої, другої, одинадцятої сторінок паспорта громадянина України.
Зазначені копії документів засвідчуються за місцем роботи уповноваженої особи в установленому законом порядку.
Подання разом з необхідними документами направляється до Міністерства юстиції України, який і приймає рішення про видачу.
Отримавши свідоцтво, представник органу місцевого самоврядування матиме право на вчинення таких нотаріальних дій, як видача свідоцтва про право на спадщину, а також про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя.
За більш детальною інформацією про порядок видачі свідоцтва про право вчинення нотаріальних дій уповноваженою посадовою особою органу місцевого самоврядування можна звернутися до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18,
тел: (05235) 7-04-04, 7-04-40.
Інформацію підготував фахівець Олександрійського
місцевого центру з надання БВПД Володимир Світановський