назад

Військові захищають нас на полі бою, а ми – на правовому полі

1Підвищення правової культури та правової обізнаності херсонців – одне із ключових завдань фахівців системи БПД, які активно рухаються в цьому напрямку. Але в умовах, коли війна на Сході країни триває вже майже чотири роки, пріоритетним залишається питання захисту прав та законних інтересів вiйськовослужбовцiв Збройних Сил України. Саме це передбачає й Меморандум про наміри щодо співробітництва між Міністерством оборони України та Координаційним центром з надання правової допомоги, який був підписаний 11 грудня 2017 року.

На виконання вищезазначеного Меморандуму та в рамках загальнонаціонального просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» фахівці Херсонського місцевого центру з надання БВПД провели низку заходів.

Слід сказати, що всі проведені заходи націлені на забезпечення захисту прав військовослужбовців та членів їх сімей, у тому числі права на безоплатну правову допомогу та організацію дистанційних пунктів доступу до БПД в приміщеннях військових частин.

2Так, 19 березня 2018 року інтегратор Херсонського місцевого центру з надання БВПД Володимир Куценко разом з начальником Олешківського бюро правової допомоги Аллою Рудь та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксаною Тропіною зустрілись з воєнним комісаром Олешківського районного військового комісаріату Сергієм Панасюком.

Під час робочої зустрічі правники обговорили з воєнним комісаром загальні питання, а також процедуру відбору кандидатів для направлення на військову службу за контрактом. Резюмуючи, Оксана Тропіна наголосила на неможливості допущення порушення прав призовників.

Варто зауважити, що в приміщенні Олешківського районного військкомісаріату наші колеги організували роботу мобільного пункту консультування. Тож призовники отримали юридичні консультації з питань діючого законодавства та запевнили правників, що обов´язково поділяться корисною інформацією зі своїми родичами, друзями та знайомими з метою підвищення правової обізнаності населення та своєчасного звернення до представників системи БПД за отриманням кваліфікованої правової допомоги.

3Крім консультування, правники вручали учасникам заходу інформаційні буклети, листівки з контактами бюро, графіком роботи та послугами, що надаються.

Біля інформаційного стенду вони також розмістили буклети, листівки та плакати проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

 

22 березня спеціаліст Херсонського місцевого центру Альона Василевич взяла участь у семінарі для військовослужбовців та учасників бойових дій, який проводився на базі Білозерського районного центру зайнятості.

4

Фахівець пояснила присутнім зміст основних положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та практику їх застосування, проінформувала про роботу центрів БВПД та бюро, розказала про основні напрямки роботи та послуги, які громадяни можуть отримати, звернувшись безпосередньо до спеціалістів таких центрів з надання та бюро правової допомоги.

Також Альона Василевич виступила з доповіддю на тему «Права та пільги військовослужбовців і учасників АТО». Зокрема, вона порушила питання грошового забезпечення, одноразової щорічної допомоги, отримання землі та ін.

Військовослужбовці, які перебувають на обліку у центрі зайнятості та взяли участь у семінарі, після заходу отримали індивідуальні консультації з питань, що їх турбують, зокрема, щодо правового врегулювання земельних правовідносин, державних ґарантій та пільг у сфері соціального забезпечення.5

Наступного дня в рамках Меморандуму про наміри щодо співробітництва та з метою підвищення правової обізнаності військовослужбовців Володимир Куценко провів лекції: «Правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та забезпечив роботу дистанційних пунктів консультування громадян на базі військових частин А1604 та А1836.

В ході лекції правник розповів присутнім про гарантовані державою пільги для військовослужбовців та членів їх сімей, способи та механізми захисту порушених прав, порядок отримання безоплатної правової допомоги в Україні. Поінформував і про Всеукраїнський проект «Я МАЮ ПРАВО!», його мету та шляхи реалізації.

6

7

По завершені заходу всі військовослужбовці отримали кваліфіковані відповіді на поставлені запитання та інформаційні буклети правової тематики з контактами Херсонського місцевого центру та підпорядкованих бюро правової допомоги:

Херсонський місцевий центр з надання БВПД
(0552) 45-63-16 / 42-83-30; +38 (067) 789-72-36 / +38 (066) 772-07-70
Адреса: 73027, Херсонська обл., м. Херсон, вул. Стрітенська (Р. Люксембург), 7

Білозерське бюро правової допомоги
(05547) 3-32-60; +38 (068) 364-86-28; +38 (095) 423-61-23
Адреса: 75000, Херсонська область, смт. Білозерка, вул. Свободи (К.Маркса), 108 (приміщення редакції газети «Придніпровська зірка»)

Олешківське бюро правової допомоги
(05542) 2-10-80; +38 (068) 364-86-29
Адреса: 75100, Херсонська область, м. Олешки, вул. Гвардійська, 4
(будівля райспоживспілки) 

Нагадуємо нашим читачам, що кожен, хто потребує правової допомоги, може зателефонувати на єдиний номер гарячої лінії системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103
(безкоштовно з усіх стаціонарних та мобільних телефонів).