назад

Військовослужбовці та президентські вибори

VIyskovosluzhbovtsI ta prezidentskI vibori 1Забезпеченню виборчих прав громадян приділяється неабияка увага у всьому демократичному світі. Невід’ємне право громадянина – вільно обирати владу, а обов’язок держави – забезпечити своїм громадянам можливість реалізувати це право.

       27 лютого 2019 року заступник директор Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Матвєєва та головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Анжеліка Савощенко провели цільовий семінар на тему: «Виборчі права військовослужбовців» для військовослужбовців оперативної бойовою прикордонної комендатури.

       Беззаперечно, військовослужбовці є окремою категорією громадян України, яка перебуває під пильною увагою, особливо в період ведення на території України збройного протистояння. Особливістю правого статусу військовослужбовців в Україні є те, що вони користуються конституційними правами і свободами з певними обмеженнями. Так, стаття 9 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України передбачає, що військовослужбовці мають права і свободи з урахуванням особливостей, що визначаються Конституцією України, законами України з військових питань, статутами Збройних Сил України та іншими нормативно-правовими актами.

       Слухачам семінару Валентина Матвєєва роз’яснила норми законодавства, які передбачають обмеження участі військовослужбовців в політичній діяльності, що відповідає міжнародно-правовим актам і світовому досвіду. А отже, люди у «погонах», виходять з під впливу різних політичних партій, стають політично нейтральними і виступають гарантами стабільності конституційного і державного ладу, суверенітету і територіальної цілісності. Також, приділила увагу змісту ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення та відповідальності за здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом.

       В ході семінару обговорювалися проблеми, що стосуються тих випадків, коли особовий склад оперативної бойовою прикордонної комендатури в період проведення виборів Президента України, що відбудуться 31 березня, буде задіяний для виконання службово-бойових завдань не за місцем реєстрації проживання. Без уваги не залишилося питання щодо забезпечення можливостей проголосувати військовослужбовцям, які прибуватимуть до комендатури напередодні проведення другого туру виборів.

          Результат проведеного семінару – надання вичерпної інформації про виборчий процес в Україні та роз’яснення проблемних питань, які виникають під час забезпечення виборчого права військовослужбовців.

       Наприкінці зустрічі Валентина Матвєєва не забула нагадати про можливість отримати правову консультацію через довідково-інформаційну платформу WikiLegalAid. Також фахівчині зазначили, що доступ до всієї інформації, що міститься в базі, є безкоштовним для користувачів платформи, і єдина умова користування – наявність інтернету.

       Після проведеного заходу всі бажаючи мали можливість отримати індивідуальні консультації з правових питань. Серед присутніх було поширено інформацію про систему БПД та про проект Міністерства юстиції України «Я маю право голосу!» і розповсюджено тематичні буклети.

Звертайтесь за правовою допомогою до:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса:berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  скайп: berdyansk_center, ел.адреса:berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).