назад

Військовослужбовця, обвинуваченого у вбивстві звільнено з під варти з залу суду

l gavel1200-1Адвокат з надання безоплатної вторинної правової допомоги домігся виправдовувального вироку для військовослужбовця, якого звинувачували у вбивстві

Орджонекідзевський суд міста Маріуполя розглянув у судовому засіданні кримінальне впровадження проти громадянина “П”, який має звання молодшого сержанта та якому пред’явлено обвинувачення за п. 7 ч.2 ст. 115, ч.3 ст. 406 КК України, а саме – умисне вбивство громадянина “Л” з хуліганських мотивів, а також вчинення порушення встановлених ст. 9, 11, 49, 50, 127, 128 статуту внутрішньої служби ЗСУ та ст. 4 Дисциплінарного статуту ЗСУ статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності між ними відносної підлеглості із застосуванням зброї, що полягало у здійсненні із ввіреної йому вогнепальної зброї (автомата), одного пострілу в область грудної клітини потерпілого “Л”, що спричинило його смерть.

Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях було призначено адвоката Марину Кондратьєву доручення №005-0014974 від 02.06.2016

19 грудня 2014 року увечері обвинувачений разом із своїм товаришем по службі прийшов наавтомобільно-заправну станцію (далі – АЗС) з метою перевірити відомості про причетність її власниці до сепаратизму. Згодом він побачив, що на територію АЗС приїхав автомобіль, з якого два чоловіки у військовій формі почали розвантажувати каністри. Ці особи викликали у нього сумнів, тому відповідно до положень ст.15 Закону України “Про боротьбу з тероризмом”, згідно якого у районі проведення АТО посадові особи залучені до операції мають право перевіряти у громадян і посадових осіб документи, що посвідчують особу, вирішив встановити особи невідомих.

Обвинувачений підійшов до незнайомих, представився та попросив показати йому документи, на що почув в свій бік нецензурну лайку. Розвернувшись він погукав чергового з військової частини. В цей час відчув поштовх ззаду під коліно.

Піднявшись на ноги та тримаючи руки на автоматі, який висів у нього через шию спереду на грудях, громадянин “П” розвернувся в сторону потерпілого. Останній схопив дуло автомата, під час миттєвого перетягування “Л” притягнув дульний зріз автомата до свого тулубу впритул і в цей момент він здійснив необережне надавлювання на гачок автомату. Постіл відбувся випадково, так як патрон знаходився у патроннику, а його палець знаходився на спусковому гачку. Від пострілу “Л” впав на землю.

У ході судового слідства було допитано свідків, серед яких жінка загиблого, його друг, працівник АЗС, власниця АЗС та товариш по службі обвинуваченого, також проведені судово-медична та судово-криміналістична експертизи, висновки яких спростували пояснення свідків щодо обставин події та механізму здійснення пострілу обвинуваченим умисно. Крім того, пояснення свідків мали розбіжності між собою.

Таким чином, суд дійшов до висновку, що “П” вчинив вбивство “Л” з необережності, крім того стороною обвинувачення не надано будь-яких доказів порушення “П” статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями, а отже “П” визнаний судом невинуватим за ч. 3 ст. 406 КК України. Однак суд ухвалив визнати “П” винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 119 та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, а також стягнути з “П” на користь жінки “Л” моральну шкоду в розмірі 50 000 гривень.

На підставі ч.5 ст. 72 КК України суд ухвалив строк попереднього ув’язнення громадянина “П” з 20.12.2014 по 20.06.2017 обрахувати з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Таким чином, завдяки професійним діям адвоката, послуги якого сплачує держава, військовослужбовця було виправдано за ч.3 ст. 406 КК України, змінено обвинувачення з особливо тяжкого на середній злочин та звільнено з під варти з залу суду.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства можна звертатися за Єдиний телефонним номером системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103