назад

Військовослужбовцям роз’яснили їхні права

Як захистити права тих, хто відстоював незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брав участь у бойових діях під час проведення антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) розповіли фахівці Турійського та Камінь-Каширського бюро правової допомоги Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової під час проведення правопросвітницьких заходів для учасників АТО (ООС) та членів їх сімей.

29 жовтня 2019 року представник Камінь-Каширського бюро правової допомоги Інна Бондар наголосила, що одним із важливих напрямків роботи центрів з надання безоплатної правової допомоги є захист прав учасників АТО та членів їх сімей. Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», мають право на безоплатну вторинну правову допомогу – захист, представництво в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру. Разом із тим, статтею 5 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав.

30 жовтня 2019 року представник Турійського бюро Анна Сидько зауважила, що у зв’язку із завершенням АТО і початком ООС, особи, які брали участь в антитерористичній операції, не втрачають жодних пільг, оскільки мають статус ветеранів війни. Вони користуються пільгами, передбаченими для ветеранів: знижка на житлово-комунальні послуги, пільговий проїзд, медичне обстеження та інші. Особи, які зараз братимуть участь у ООС, також відповідно до внесених змін, вважатимуться ветеранами війни і також матимуть право на статус учасника бойових дій або інваліда війни і, відповідно, матимуть право на пільги.

Окрім того, під час заходів були поширені тематичні буклети і пам?ятки з актуальною інформацією у межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!», а саме: «Право на реабілітацію у санаторно-курортних закладах», «Психологічна допомога та психологічна реабілітація для учасників АТО та революції гідності», «Безоплатна передача земельної ділянки».