назад

Врегулювання спору за допомогою медіації – консультує юрист Другого одеського місцевого центру

mediaciyaВирішення правового спору не завжди повинно супроводжуватись зверненням до суду, адже як показує міжнародний досвід, процедура медіації є ефективним методом врегулювання правових спорів.

Медіація – це метод позасудового вирішення конфліктів (спорів) за допомогою третьої нейтральної сторони – медіатора (посередника), який супроводжує процес медіації, застосовуючи певну техніку ведення переговорів, при цьому сторони конфлікту самостійно знаходять їх рішення яке задовольняє, у прийнятті якого медіатор не бере участі.

Медіація це конфіденційна процедура, покликана допомогти сторонам конфлікту в пошуку рішення, яке буде відповідати їхнім інтересам. Сторони під керівництвом медіатора є активними учасниками процесу медіації та відповідально працюють над вирішенням конфлікту.

 Коли можливе застосування досудового врегулювання спору (медіації)

  • якщо особисті відносини і емоційна сторона конфлікту мають сильний вплив на ситуацію (сімейні, спадкові та інші відносини);
  • коли головними є майбутні інтереси сторін конфлікту, а також важлива можливість збереження комунікації в майбутньому (наприклад, спілкування з дітьми після розлучення і т.д.), а не правові претензії, пов’язані з минулим;
  • якщо конфлікт (суперечка) складається зі складних ситуацій, які не можуть бути вирішені в інтересах обох сторін за допомогою права;
  • сторони воліють зберегти повну конфіденційність, а судові процеси, як правило, публічні.

Переваги досудового врегулювання спору (медіації)

 

1. Займає набагато менше часу, порівняно з судовим процесом;

2. Добровільність – особи у будь-який момент можуть припинити процедуру медіації;

3. Конфіденційність;

4. Рівноправність сторін;

5. Можливість самостійно вирішувати свою долю та приймати найбільш прийнятне для обох сторін рішення;

6. Можливість зберегти стосунки та ділову репутацію та відновити діалог;

7. Відсутність сторони, що програла;

8. Особа не позбавлена права на звернення до суду.

Основні відмінності процедури врегулювання спору за участю судді від процедури

  • особа вже звернулась до суду;
  • посередником виступає суддя;
  • проводиться за згодою сторін до початку розгляду справи по суті.
  • суддя має право звертати увагу сторони на судову практику в аналогічних спорах, пропонувати стороні та (або) її представнику можливі шляхи мирного врегулювання спору.
  • під час проведення врегулювання спору суддя не має права надавати сторонам юридичні поради та рекомендації, надавати оцінку доказів у справі.
 {source}
{/source}

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Тел: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44.