назад

Все про аліменти: довідник з ключових питань

11111Зниження рівня життя населення, різкі соціально – економічні зміни та моральна криза суспільства змінили сучасне ставлення до сім’ї в Україні та у всьому світі. Це призвело до зросту кількості розлучень та появою гострих проблем, які стосуються таких функцій життєдіяльності, як репродуктивна, економічна, соціальна, рекреативна, та виховна. Сім’я втрачає стабільність. Кількість неповних сімей збільшується.

       Окреме глобальне питання, яке, як правило, вирішується подружжям при розлученні – аліменти на утримання дитини. Відповідно до ст.141 Сімейного кодексу України батьки мають рівні права і обов’язки по відношенню до дитини. Утримання дитини – це обов’язок, покладений на кожного з подружжя, незалежно від того, з ким із них проживає дитина. І дуже часто виникають питання про те, на який розмір аліментів на дитину можна розраховувати в Україні. Як правило, вважається, що законодавством затверджено конкретні суми, що виплачуються на утримання дітей в разі призначення аліментів. Але, це не так. Законодавство не містить ніяких чітких розмірів, цифр або сум таких виплат.

Роз’яснення з зазначенного питання надають фахівці Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.getimgpreview31

Розмір аліментів індивідуальний і він визначається судом в кожному конкретному випадку.

  • Визначення розміру аліментів

При визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків; інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. (ст.182 Сімейного кодексу України)

  • Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі

Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону Якщо розмір аліментів у твердій сумі менше, 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, призначається державна допомога. (ст.184 Сімейного кодексу України). 

  • Аліментні обов’язки можуть виконуватися добровільно

Добровільну виплату аліментів найкраще робити з документальним підтвердженням такої сплати. Це можна зробити через відкриття рахунку на ім’я дружини або дитини, з можливістю другого батька знімати звідти гроші, а також пересилаючи аліменти поштою. Слід правильно вказувати суму платежу, його призначення. Можна кожен раз, передаючи суму, брати розписку, що аліменти конкретний місяць виплачені, в якій сумі і претензій немає.

  • Аліменти на договірній основі

Крім вищевикладеного способу можна укласти договір (посвідчений нотаріально) про зобов’язання виплачувати аліменти в певній сумі, с визначенням розміру та строків виплат. Умови договору не можуть порушувати права дитини встановлені Сімейним кодексом України. Плюсом такого способу є те, що в разі, якщо платник аліментів перестає їх платити, то звертатися з позовною заявою до суду не потрібно. Стягнення провадиться на підставі судового наказу, у безспірному порядку. (ст.189 Сімейного кодексу України).

Батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

  • Як стягнути аліменти через суд

Скласти позовну заяву про стягнення аліментів на неповнолітню дитину. До заяви необхідно додати по дві копії документів, що підтверджують всі факти. Заява складається у двох примірниках. Не слід писати в заяві історію всіх своїх відносин і конфліктів. Слід викласти факти, їх підтвердження доказами і посилання на відповідний закон. Заяву подати до суду за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або відповідача (ч.1 ст.110, 118-120 Цивільного процесуального кодексу України).

  • Стягнення додаткових витрат

Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом т.п.).

Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після витрат разово, періодично або постійно. (ст.185 Сімейного кодексу України)

  • Стягнення аліментів

Якщо після набрання рішенням суду законної сили, згідно з яким з одного із батьків стягуються аліменти, він виїжджає для постійного проживання у державу, з якою Україна не має договору про правову допомогу, з нього за рішенням суду, до його виїзду за межі України може бути стягнуто аліменти за весь період до досягнення дитиною повноліття (ст.181 Сімейний кодекс України).

  • Аліменти на повнолітніх дітей

Відповідно до ст.198 Сімейного Кодексу України батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу (ст.199 СК України). Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

  • Звільнення та припинення виплат на дитину

Батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби. Батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів. (ст.188 Сімейного кодексу України)

  • Правове регулювання аліментних відносин:

Глава 13 Сімейного кодексу України  “Особисті немайнові права та обов’язки батьків та дітей”

  • Кримінальна відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів

Відповідно до ч. 10 ст. 74 Закону України “Про виконавче провадження”, при наявності заборгованості по сплаті аліментів у розмірі, який сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.

Відповідно до ст.164 Кримінального кодексу під злісним ухиленням від сплати аліментів розуміються будь які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання або місця роботи, без повідомлення державному виконавцеві тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за шість місяців відповідних платежів.

 

Контакти центру:

Перший запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: місто Запоріжжя, проспект Соборний, 77 (другий поверх),

Режим роботи центру: з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00, субота, неділя вихідний.

тел.(061) 764-60-77

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)