назад
26.12.17

Все про аліменти: як оформити, який розмір, яка відповідальність за несплату

alimenty

У зв’язку зі зміною судового порядку стягнення аліментів, фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області підготували консультацію про оформлення та визначення розміру аліментів на утримання дитини. Також, зазначили вид відповідальності, яка настає за їх несплату.

Існують три можливі шляхи оформлення аліментів:

  • За взаємною згодою. Один з батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування з нього аліментів із зазначенням строків та розміру виплат. Заява подається особою, яка буде сплачувати аліменти, а не особою, на користь якої сплачуються аліменти. Аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії.
  • За бажанням батьки можуть укласти договір про сплату аліментів, де буде вказано суму виплат, строк їх сплати та інші умови. Такий документ підлягає нотаріальному посвідченню.
  • У разі неможливості досягнення між батьками угоди про добровільне відрахування, кошти на утримання дитини можуть бути присуджені за рішенням суду.

Судовий порядок стягнення аліментів.

З 8 червня 2017 року діє спрощена та прискорена процедура судочинства. Вона виключає необхідність проведення судових засідань з тим, щоб остаточні рішення виносились швидко, без зайвих формальностей.

Наразі, стаття 183 Сімейного кодексу України має таке доповнення: «Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з якими проживає дитина має право звернутись до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї четвертої, на двох дітей – третини, на трьох і більше дітей половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину».

Отже, не має затягування судового процесу. Тобто, людина звертається до суду, їй видається судовий наказ про стягнення аліментів і все.

Для того, щоб отримати судовий наказ про стягнення аліментів, заявник повинен виконати такі дії:

1) подати заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів до суду першої інстанції в письмові й формі за загальними правилами підсудності;

2) у заяві повинно бути зазначено: найменування суду, в який подається заява, ім’я заявника, боржника (а також представника заявника, якщо такий є), їх місце знаходження, вимоги заявника та обставини, на яких вони ґрунтуються, розмір аліментів, які підлягають стягненню, перелік документів, що Додаються до заяви;

3) заява підписується заявником (утриманцем дитини) або його представником і подається з копією заяви та копіями додатків для боржника.

До заяви, яка подається представником заявника повинно бути додано документ, що підтверджує його повноваження.

Заява, оформлена неналежним чином, за правилами статті 121 Цивільного процесуального кодексу України може бути повернута заявникові.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з такою самою заявою після усунення її недоліків.

У разі прийняття заяви стягувача аліментів про видачу судового наказу, суд у триденний строк видає наказ про стягнення аліментів та повідомляє боржника про видачу такого наказу.

Після видачі судового наказу суд невідкладно надсилає його копію боржникові рекомендованим листом з повідомленням. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви про стягнення аліментів з копіями доданих до неї документів та роз’яснюється його право в разі заперечення проти вимог стягувача протягом 10 днів з дня отримання судового наказу подати заяву про його скасування, відповідно до вимог статті 104 Цивільного процесуального кодексу України.

Отже, сторони в судове засідання не викликаються. Доводити законність претензії утримувачу дитини більше не потрібно, фактично це відбувається заочно, без стягувача і без боржника. Разом з тим, права боржника не порушуються в зв’язку з його можливістю оскаржити судовий наказ.

Визначення розміру аліментів.

Аліменти на дитину не можуть бути меншими за 50% прожиткового мінімуму. Прожитковий мінімум на дітей віком до 6 років становить з 01 грудня 2017 року – 1492 гривні; віком від 6 до 18 років: з 01 грудня 2017 року – 1860 гривень.

Аліменти на 2 і більше дітей визначає суд як єдину частку від заробітку, як буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:

на 1 дитину – однієї чверті

на 2 дітей – однієї третини

на 3 і більше дітей – половини 

заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Відповідальність за несплату аліментів.

Якщо розмір заборгованості зі сплати аліментів перевищує 3 місяці: відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників; майно боржника арештовується виконавцем, вилучається та реалізується; виконавець звертається до суду щодо застосування до боржника тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України.

У разі відсутності відомостей про місце перебування боржника, за поданням виконавця судом виноситься ухвала про розшук боржника

За злісне ухилення від сплати аліментів (наявності заборгованості понад 3 місяці) боржника може бути притягнуто до кримінальної відповідальності. Для цього стягувачу необхідно звернутись до органів Національної поліції за місцем проживання або реєстрації боржника з

повідомленням про вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого статею 164 Кримінального кодексу України.

Злісне ухилення від сплати аліментів карається: громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин або арештом на строк до 3 місяців або обмеженням волі на строк до 2 років.

Якщо таке діяння вчинене особою, раніше судимою за такий злочин:

  • громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин
  • або арештом на строк від 3 до 6 місяців
  • або обмеженням волі на строк від 2 до 3 років.

Нагадуємо, Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги реалізує загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!». Мета – підвищити юридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві. Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області працює за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106