назад
16.07.15

Всеукраїнська громадська організація «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» висловлює свою позицію з приводу факту переслідування адвоката Андрія Вишневського за висловлення ним своєї думки про стан сучасної адвокатури

 BPDВсеукраїнська громадська організація «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», основною метою якої є захист прав адвокатів та  підвищення кваліфікації адвокатів, висловлює стурбованість та бачить реальну загрозу для всіх адвокатів України в використанні дисциплінарного провадження як засобу тиску на адвоката, обмеження його свободи слова, переслідування за публічні висловлювання своїх поглядів і переконань.

Органи адвокатського самоврядування не повинні впливати і тиснути на адвокатів, оскільки самоврядність являє собою управління, яке здійснюється самостійно членами, або через виборні органи, або безпосередньо. Основною ознакою самоврядності є  вирішення питань внутрішнього життя самостійно та відсутність органів, що призначаються ззовні. Таким чином, неприпустимий будь-який тиск на адвоката та втручання в його діяльність, здійснення переслідувань за публічні висловлювання з боку виборних органів самоврядування, оскільки свобода висловлення власної думки складає одну з найважливіших складових демократичного суспільства, одну з основних вимог до прогресу та розвитку кожної особистості. Плюралізм, толерантність та широта мислення є обов’язковими ознаками демократичного суспільства.

Завдання, що виконуються адвокатом у процесі його професійної діяльності, вимагають його абсолютної незалежності і відсутності будь-якого впливу на нього, пов’язаного, в першу чергу, з його заінтересованістю або тиском зовні. Незалежне становище адвоката сприяє зміцненню в суспільстві довірі до процедур правосуддя і неупередженості суддів. Таким чином, адвокату необхідно протистояти будь-яким проявам ущемлення його власної незалежності і не поступатися принципами обов’язку заради клієнта, суду або інших осіб.

На даний час існує реальна загроза, що переслідування та тиск продовжиться і торкнеться всієї адвокатської спільноти, яка має сміливість висловлювати власні думки публічно. Адже, саме публічністю і перевіряється самоврядність.

Голова Національної асоціації адвокатів України, голова Ради адвокатів України своєю публічною заявою закликала Ради адвокатів регіонів, а також органи державної влади засудити виступ Андрія Вишневського, тобто засудити адвоката за висловлення своєї думки та направила інформацію до КДКА Київської області.

Органи адвокатського самоврядування та їх члени самі мають в своїй діяльності неухильно керуватись загальними принципами адвокатської етики, не допускати дій чи бездіяльності, що їх порушують, виявляти повагу як до професійних прав адвокатів, так і до права кожного адвоката на участь  в адвокатському самоврядуванні.

Органи адвокатського самоврядування діють з метою забезпечення дійсної незалежності адвокатів у здійсненні їх професійної діяльності.

Стаття 67 Правил адвокатської етики щодо загальних засад застосування дисциплінарної відповідальності за їх порушення регламентує, що до відносин дисциплінарної відповідальності адвокатів діє презумпція невинуватості.

Всі адвокати повинні дотримуватися правил адвокатської етики в своїй професійній діяльності та відповідати за їх порушення, а в першу чергу представники органів адвокатського самоврядування.

З огляду на вищевикладене Всеукраїнська громадська організація «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» висловлює стурбованість та бачить реальну загрозу для всіх адвокатів України, у використанні дисциплінарного провадження,  як засобу тиску на адвоката, обмеження його свободи слова та переслідування  за публічні висловлювання своїх поглядів і переконань.

Ознайомитися із текстом офіційної позиції Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу»