назад

Всеукраїнський тиждень права на Рівненщині: правопросвітництво триває

гол

На Рівненщині кожного дня проводяться заходи, реалізація яких запланована з нагоди Всеукраїнського тижня права і які мають на меті проінформувати якомога більшу кількість громадян про права українців та можливості їх захисту.


Так, сьогодні, 7 грудня, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Світлана Бідюк та начальник відділу комунікацій і забезпечення доступу до публічної інформації Оксана Марчук взяла учать у виховній годині у Рівненському коледжі економіки та бізнесу. 


Фахівець Регіонального центру розповіла про порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, реалізацію національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», який має на меті покращити обізнаність українців про їхні права. Особливу увагу Світала Бідюк приділила питанню, яке неабияк зацікавило присутніх, – адміністративній відповідальності неповнолітніх. Тому студенти ставити значну кількість запитань, що стосувалися цієї теми.


1


Активно працюють та проводять заходи приурочені до святкування Всеукраїнського тижня права і фахівці Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Так, головний спеціаліст відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Дмитро Мороз взяв участь у роботі мобільного пункту консультування у приміщенні Рівненського міського центру зайнятості. Зазначимо, що МПК функціонує кожну першу та останню середу місяця.


Окрім того, головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Єлизавета Беркута відвідала Рівненську юнацьку бібліотеку, де спільно з працівником ГТУЮ у Рівненській області провела інтерактивний захід для дітей шкільного віку. Правник, зокрема, розповідала про правову допомогу в Україні, про діяльність місцевого центру, а також роз’яснила школярам правила поводження у громадських місцях.


2


Тим часом керівник Дубенського бюро правової допомоги Анатолій Андріюк взяв участь у семінарі на тему «Права дитини», який відбувся у Дубенській спеціалізованій ЗОШ І-ІІІ ступенів №5. Участь у заході взяли учні 9-10 класів, а також педагоги навчального закладу. Фахівець системи БПД спершу проінформував учнів про основні етапи розвитку прав та свобод людини і громадянина, розкрив зміст поняття «права дитини», а також розповів про основні нормативні акти, в яких закріплене це поняття. Більш детальніше правник зупинився на Конвенції про права дитини від 20.11.1989 р., оскільки в ній перераховані усі сучасні права і свободи дітей.


3


Також Анатолій Андріюк роз’яснив, що дитина є повноцінним членом суспільства, має свої права, деякі особливості реалізації яких обумовлені тим фактом, що її фізична та розумова незрілість потребує спеціальної охорони і піклування, враховуючи належний правовий захист. Він також наголосив, що кожній дитині має бути забезпечена можливість користуватися основними правами і свободами, а держава зобов’язана гарантувати реальне здійснення цих прав і свобод усіма доступними їй засобами.


Тим часом про надання безоплатної правової допомоги колективу Костопільського районного центру першої медичної допомоги розповіла керівник Костопільського бюро правової допомоги Мар’яна Шамбір спільно з фахівцями відділу юридичного забезпечення, організаційної роботи та інформаційної діяльності Костопільської РДА. Так, правник системи БПД проінформувала присутніх про порядок надання безоплатної правової допомоги, категорії осіб, які мають право на її отримання.


4


Окрім того, в Радивилівській міській бібліотеці відбулася година спілкування на тему «Молодіжна злочинність та шляхи її подолання» за участю керівника Радивилівського бюро правової допомоги Марії Поволоцької та капітана поліції Віктора Кузьмича.


5


Сарненський місцевий центр також долучився до Всеукраїнського тижня права. Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Аліна Харченко провела урок-тренінг для учнів 8 класу ЗОШ №2 м. Сарни на тему «Геть насильству над дітьми». Фахівець проінформувала учнів про поняття та види насильства, які передбачені Законом України «Про попередження насильства в сім’ї», а також куди слід варто звертатися за допомогою та як захистити себе у таких випадках. На завершення заходу учасники заходу сформували коло ідей «Як зупинити насильство».


6


У свою чергу директор Сарненського МЦ Микола Павлюк провів для учнів 7-9 класів ЗОШ №6 лекцію з елементами тренінгу на тему «Права людини та громадянина». Спочатку учні дізналися про права людини та громадянина, які закріпленні у Конституції України, а згодом закріпили свої знання на практиці шляхом участі у відповідному тренінгу.


7


Тим часом керівник Володимирецького бюро правової допомоги Ірина Демидчик провела лекцію-бесіду на тему кримінальної відповідальності неповнолітніх для учнів 9-10 класів Антонівської ЗОШ I-III ступенів. Учнів, зокрема, цікавили питання поняття складу злочину, особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх, знижений вік кримінальної відповідальності, а також відмінність злочину від проступку.


8


Окрім цього, для працівників виконавчого комітету Кам’янської сільської ради відбувся семінар щодо укладання договорів на управління спадщиною та порушення та захисту прав людини, організований фахівцем Березнівського бюро правової допомоги Василем Тимощуком. Також у селі Кам’янка відбувся прийом громадян, яких переважно цікавили питання щодо порядку вступу в спадщину за заповітом, встановлення юридичного факту родинних відносин, складання договору оренди землі та державної реєстрації земельної ділянки.


Головний спеціаліст Дубровицького бюро правової допомоги Наталія Райлян у свою чергу відвідала стаціонарне відділення Дубровицького районного територіального центру соціального обслуговування села Висоцьк, де проживають особи, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. Зокрема, працівникам центру і пристарілих та знедолених осіб, що там перебувають, роз’яснили можливість отримання безоплатно правової допомоги.


9


Тим часом фахівець Рокитнівського бюро правової допомоги Ігор Богданець разом із представником ювенальної превенції Рокитнівського відділення поліції провів лекцію на тему особливостей кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх. Учасникам роз’яснили підстави притягнення до кримінальної відповідальності неповнолітніх та види покарань, які до них застосовуються, а також розповіли про особливості притягнення до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство.


10


Довідково: контакти Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області;

Рівненський місцевий центр з надання БВПД;

Сарненський місцевий центр з надання БВПД.