назад

Всеукраїнський тиждень права розпочато

1З нагоди прийняття Загальної декларації прав людини 10 грудня стартував в Україні Всеукраїнський тиждень права. Метою акції є розказати людям, які у них є права, як ними скористатись та як їх захистити.

2

Всеукраїнський тиждень права фахівців системи безоплатної правової допомоги стартував на Прикарпатті із Фізико-технічного ліцею при Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Із вітальним словом до присутніх звернувся в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук, який наголосив на історичному моменті прийняття Загальної декларації прав людини. Саме цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини, яка є основою міжнародних стандартів у сфері прав людини. Він акцентував увагу на системі безоплатної правової допомоги як дієвому механізмі захисту конституційних прав громадян, розповів про основні етапи розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні з моменту прийняття в 2011 році Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

3

Студентам розповіли про їхні основні права та обов’язки, порадили звертатись до центрів чи бюро правової допомоги у випадку порушення їхніх прав. Разом з головою громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимиром Шегдою Володимир Ковальчук розказав слухачам про права внутрішньо переміщених осіб та роздав бажаючим інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги.

4

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення якості її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, адвокат Мирослава Аннюк взяла участь у роботі круглого столу на тему «Роль Загальної декларації прав людини ООН 1948 року в формуванні фундаментальних основ правової системи України: історія і сучасність», який проходив у приміщенні навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. В обговоренні доповідей вона ознайомила слухачів з особливостями захисту прав людини правовими засобами в досудовому та судовому порядках. Мирослава Аннюк наголосила про можливість медіації для реалізації відновлення порушених прав громадян та про необхідність інформованості населення про права і свободи людини й забезпечення права громадянина шляхом інформування в рамках всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

5

Заступником начальника відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Ігорем Короликом, начальником відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Марією Коляджин та заступником начальника відділу організації надання правової допомоги та роботи з адвокатами Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксаною Босович з нагоди старту Всеукраїнського тижня права було проведено семінар для неповнолітніх осіб, які перебувають у Державній установі «Івано-Франківська установа виконання покарань №12» на тему «Доступ до безоплатної правової допомоги».

6

Присутнім було роз’яснено різницю між «первинною» та «вторинною» правовою допомогою, порядок звернення за отриманням адвоката за рахунок держави, заміни адвоката, звернення представником на підставі довіреності для захисту прав та інтересів осіб, які відбувають покарання, задля покращення їх обізнаності у сфері отримання безоплатної правової допомоги. Ігор Королик наголосив: «Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. У кримінальних провадженнях, де підозрюваний/обвинувачений являється неповнолітнім, законодавчо закріплено обов’язковість участі адвоката для здійснення захисту таких осіб, в тому числі й залучення захисника для надання БВПД».

Фахівці ознайомили присутніх з процедурою звернення до адвоката щодо надання вторинної правової допомоги, довели інформацію щодо форми звернення та порядок його подання, обов’язкові вимоги до реквізитів звернення. На завершення зустрічі спеціалісти системи безоплатної правової допомоги провели особисті консультації із засудженими.

7

Вищезазначені фахівці системи БПД також провели семінар для військовослужбовців, які перебувають на навчанні у Військовій частині 3072 Національної гвардії України на тему «Механізми захисту прав людини».

Оскільки, гарантії прав та свобод людини і громадянина – це передбачена Конституцією і законами України система правових норм, організаційних засобів й способів, умов та вимог, за допомогою яких здійснюються охорона і захист прав, свобод та законних інтересів людини й громадянина, присутнім розповіли про можливість звернення до системи безоплатної правової допомоги для захисту порушених прав.

8

Військовослужбовцям роз’яснили, що безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як забезпечення доступу до правової інформації; надання консультацій і роз᾽яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Отримати таку допомогу має право кожен: звернутися за наданням зазначеної допомоги мають право не лише громадяни України, але й іноземні громадяни, особи без громадянства, біженці, тобто усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Щодо безоплатної вторинної правової допомоги, то її, на відміну від первинної, мають право отримувати лише окремі категорії осіб, визначені Законом, із урахуванням двох критеріїв – критерію малозабезпеченості та належності до тих категорій осіб, для яких законами вже закріплено право на безоплатну правову допомогу.

Наприкінці зустрічі присутнім було надано вичерпні консультації з питань, які цікавили військовослужбовців.

9

Довідково

Всеукраїнський тиждень права започатковано відповідно до Указу Президента України від 08 грудня 2008 року № 1149 «Про Всеукраїнський тиждень права», і проводиться він щороку в тиждень, що включає 10 грудня – Міжнародний день прав людини. Це свято засновано 04 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, що стала першим міжнародним документом, в якому чітко сформульовані положення про права людини. У 2018 році відзначається 70-та річниця Загальної декларації прав людини.


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)