назад

Всеукраїнський тиждень права: юридичні майданчики лекції та презентації

TP9Всеукраїнський тиждень права – це масштабна правопросвітницька кампанія, яка щороку проходить на початку грудня. Фахівці системи безоплатної правої допомоги Житомирщини, проводять чимало заходів. Про найцікавіші з них читайте у нашому огляді.

Протягом тижня працювали юридичні майданчики «Мої права». 10 грудня фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Тимур Кашапов спільно з спеціалістами Головного територіального управління юстиції у Житомирській області надавали юридичні консультації базі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення УДСНС України в Житомирській області. Правових питань було чимало, люди хотіли дізнатись: як оформити спадщину, як переглянути суму аліментів, як отримати податкову знижку, як оформити договір довічного утримання, яка відповідальність за несплату аліментів передбачена законом та багато іншого.TP3

12 грудня спеціаліст Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Ярошенко спільно з партнерами Головним територіальним управлінням юстиції у Житомирській області прочитала правопросвітницьку лекцію, в межах роботи юридичного майданчика, для колективу Житомирської обласної фітосанітарної лабораторії. 13 грудня юридичний майданчик працював у Фонді соціального захисту інвалідів. Юридичні майданчики – це своєрідна платформа де працівники підприємств міста можуть отримати правову інформацію та консультації з індивідуальних питань.

TP6
Підвищення рівня правової освіти та правової культури громадян неможливо без право просвітницької роботи зі школярами та студентами.
11 грудня на базі Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича відбувся тематичний захід «Стоп насильство». Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська спільно з фахівцями ГТУЮ розповіли школярам, як долати конфлікти, як захистити себе від проявів домашнього насильства та куди звертатись, якщо зазнали домашнього насильства.

TP5
11 грудня правопросвітницькі заходи для школярів провели фахівці Житомирського місцевого центру з надання БВПД у Житомирській міській бібліотеці №4 та в Житомирському Екологічному ліцеї №24. Під час заходів учням розповіли про права та обов’язки неповнолітніх, систему безоплатної правової допомоги та роздали інформаційні матеріали.

TP8
11 грудня начальник Малинського бюро правової допомоги Олег Алєксєєв спільно з службою у справах дітей Малинської РДА повели лекцію для школярів про права дітей, кримінальну та адміністративну відповідальність неповнолітніх для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

TP2
«Стоп булінг» та «Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх» відкритий урок на ці теми пройшов 12 грудня у Житомирській ЗОШ № 6 ім. В. Г. Короленка. Фахівець Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Дар’я Гончарова спільно з спеціалістами ГТУЮ та представниками Управління патрульної поліції пояснили учням, що таке шкільний булінг, як його розпізнати та алгоритм дій в ситуації булінгу. Окрім того школярі дізнались з якого віку настає адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх, які найпоширеніші злочини та адміністративні правопорушення вчиняються неповнолітніми та про покарання, що можуть бути застосовані до осіб, які не досягли 18 років. Такі тематичні лекції пройшли в багатьох школах Житомира.

TP1
12 грудня головний спеціаліст Овруцького бюро Марина Ковальчук провела лекцію «Права людини» для учнів Овруцької ЗОШ № 4.

TP7
14 грудня заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська взяла участь у презентації діяльності асоціації жінок-юристок України «ЮрФем». Під час заходу говорили про болючі теми дискримінації, домашнього насильства. Піднімали питання гендерної рівності.