назад

fakt batkivstva«Як встановити факт батьківства після смерті чоловіка?» з таким питанням звернулася клієнтка Іванівського бюро правової допомоги. 

Часто людина вчасно не звертається за юридичною консультацією та правовою допомогою до фахівців, вважаючи, що в ній немає ніяких особливих складнощів, та що вона без особливих проблем впорається з нею самостійно. Однак більшість людей не розбираються в законодавчій системі, не можуть правильно оцінити ситуацію і прийняти вірне з точки зору закону рішення.

Так, клієнтка розповіла, що проживала разом з чоловіком однією сім’єю, але не поспішала реєструвати офіційно свої шлюбні відносини. Від спільного проживання у них народилась дитина, яку вона записала на своє прізвище, так як батько при реєстрації присутнім не був.

Несподівано батько дитини помер, і жінка звернулась до управління Пенсійного фонду за отриманням для дитини допомоги по втраті годувальника, але зіткнулася з відмовою, оскільки за документами чоловік не являється батьком дитини.

В такому випадку встановити факт батьківства можливо тільки за рішенням суду. Головний сенс даного процесу полягає в тому, щоб у малюка, після смерті біологічного батька, залишалося право на його спадщину, а також на отримання належної державної допомоги.

З позовною заявою до суду про встановлення факту батьківства може звернутись: мати, опікун, піклувальник дитини, особа яка виховує та утримує дитину, а також безпосередньо дитина, яка досягла повноліття, за місцем реєстрації заявника.

При винесенні рішення про факт батьківства суд може брати до уваги будь-які відомості, що свідчать про походження дитини від даного чоловіка, зібрані у відповідності до вимог Цивільного процесуального кодексу України.

Доказами для встановлення факту батьківства можуть бути дії, вчинені особою за життя, в яких проявлялося визнання нею батьківства (виховання, навчання дитини, надання їй матеріальної допомоги).

Такі дії могли отримати підтвердження в особистих листах, офіційних анкетах, заявах тощо. Крім того, можна використати медичні документи померлого, якщо в них зазначаються відомості про цивільну дружину чи дітей, медичні документи дитини, якщо в них вказуються відомості про батька, спільні фото та відео тощо. Свідчення на суді сусідів, родичів, друзів також мають значення для встановлення факту батьківства.

Розгляд подібних справ судами відбувається в порядку окремого провадження, за подання такої заяви до суду сплачується судовий збір.

В 2018 році за подання заяви у справах окремого провадження справляється судовий збір в розмірі 352,40 грн.

Клієнтка вислухала роз’яснення фахівців бюро щодо порядку встановлення батьківства та можливості отримати безоплатну вторинну правову допомоги та повідомила про свій намір скористатися правовою допомогою, гарантованою Державою.

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до 

Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. Тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443;

Великомихайлівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300;

Захарівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 94 430;

Іванівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.