назад

Встановлення факту проживання однією сім’єю без шлюбу – досвід роботи юристів Магдалинівського бюро правової допомоги

22До Магдалинівського бюро правової допомоги звернулась Любов М* якій для прийняття спадщини після смерті чоловіка необхідно було встановити факт проживання однією сім’єю без шлюбу. Як розповіла сама жінка, з чоловіком вони прожили 23 роки і за цей час облаштували житловий будинок, вели спільне господарство, отримали земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Правники бюро пояснили громадянці, що відповідно до ст. 74 Сімейного кодексу України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

З’ясувалось, що у будинку, де проживало подружжя, Любов М* проживає та офіційно зареєстрована, що підтверджується довідкою, виданою сільською радою. А відповідно до ст. 1264 Цивільного кодексу України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

У підсумку, завдяки плідній роботі начальниці Магдалинівського бюро правової допомоги Марини Бредихіній, суд задовольнив позовну заяву клієнтки бюро в повному обсязі. Отже, факт проживання однією сім’єю було встановлено, і відтепер жінка в законному порядку може отримати свідоцтво про право на спадщину.

Нагадаємо, що Другий дніпровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, проспект Слобожанський, 8, оф. 4. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 725-02-84; (068) 946-51-26; електронна пошта: dnipro2.dnipro@legalaid.dp.ua.

Магдалинівське бюро правової допомоги розташоване за адресою: смт Магадлинівка, вул. Центральна 84. Графік роботи: пн-пт: з 8.00 до 17.00.Контактний телефон: (056) 912-11-96; електронна пошта: mahdalynivske@legalaid.dp.ua.

Номер всеукраїнської гарячої лінії системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.