назад

Вступ адвоката у справу: алгоритм дій

262-1Для майбутніх юристів організували майстер-клас «Вступ адвоката у справу: початкові дії». Покроковий алгоритм дій вони отримали від Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвоката Людмили Приймак. Захід відбувся у грудні 2018 року в рамках проекту Міністерства юстиції України «Я маю право» та з нагоди Всеукраїнського тижня права.

У чому полягає робота системи безоплатної правової допомоги? Як здійснюється підбір та призначення адвоката в разі звернення особи до центру правової допомоги? Який покроковий алгоритм дій адвоката при веденні справи? Ці питання найбільше цікавили студентів юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

«Задля того, щоб отримати безоплатну вторинну правову допомогу, громадянину необхідно подати відповідне звернення до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Обов’язково особа має зазначити питання, яке потребує правового врегулювання, – пояснив студентам директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко. – Разом із заявою подаються документи, які підтверджують належність особи до однієї з категорій, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги».

Студентам роз’яснили, що скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава, можуть найвразливіші категорії осіб. До прикладу, переселенці, учасники АТО, малозабезпечені особи і не лише. Порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги визначає Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

«Опісля отримання звернення фахівець системи безоплатної правової допомоги перевіряє належність громадянина до однієї з визначених законом категорій осіб. Якщо особа дійсно має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, центром вирішується питання щодо залучення адвоката або штатного юриста. Після цього відбувається конфіденційне побачення цього юриста з клієнтом для узгодження правової позиції захисту», – роз’яснив директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко.

Проте, якщо особа не належить до жодної з визначених категорій, місцевим центром приймається рішення про відмову у наданні безоплатної вторинної правової допомоги. У разі відмови місцевий центр надсилає копію рішення особі з одночасним роз’ясненням, як його можна оскаржити.

На завершення майстер – клас від адвоката. Людмила Приймак ознайомила студентів зі справою про визнання заповіту недійсним.

«Визнати заповіт недійсним можна лише через суд, подавши позовну заяву до суду першої інстанції за місцем відкриття спадщини (смерті заповідача). Серед підстав визнання заповіту недійсним: складання заповіту особою, яка не мала на це права, тобто недієздатною особою; складання заповіту з порушенням вимог щодо його оформлення та порушення процедури посвідчення при складанні заповіту», – наголосила студентам адвокат Людмила Приймак.

Окрім того, студенти отримали тематичні інформаційні матеріали (буклети, листівки та газети).

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).