назад
23.04.18

Вступають у дію нові правила виїзду дітей за кордон. Консультують фахівці Чутівського бюро правової допомоги

893220d502dc5fb6ac66213e702cdd4a78301712

       З 1 квітня поточного року дітям будуть оформляти окремі закордонні паспорти замість внесення даних про дитину в батьківські документи.

         Яка процедура та порядок вивезення дитини за межі України роз’яснюють фахівці Чутівського бюро правової допомоги.

За нововведеннями паспорт для дитини можна оформити з перших днів її народження. Для оформлення потрібно звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання або до відповідного центру надання адміністративних послуг, подати пакет документів, а саме: заяву, оригінал свідоцтва про народження, ідентифікаційний код, паспорт батьків, квитанцію про оплату. Той з батьків, хто прийшов оформлювати паспорт для дитини, повинен мати із собою документи, що підтверджують його особу. Слід зауважити, що даний документ видається на 4 роки , хоча немовлятам доведеться змінювати паспорт частіше: дитина має бути схожа на ту, що є на фото у паспорті, тому трирічну дитину можуть завернути на кордоні, якщо паспорт був виданий у віці 3 місяців і за цей час дитина стала взагалі не схожа на своє фото. При оформленні документів на виготовлення дитячого закордонного паспорта присутність дитини до 12 років не обов’язкова. Діти старшого віку повинні з’явитися у відділ ДМС.

Законодавством України, зокрема п. 3 ст. 313 Цивільного кодексу, передбачено право дитини, яка досягла шістнадцяти років, на вільний самостійний виїзд за межі країни. Однак, незалежно від мети подорожі, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2010р. № 724)  діти, які не досягли 16- річного віку мають право на виїзд за кордон за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їх супроводі, або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку. 
Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку,в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється: 
     1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску; 
     2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків: 
     якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску; 
     якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном; 
     у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій: 
   -  свідоцтва про смерть другого з батьків; 
  - рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; 
   - рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім; 
   - рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; 
   - рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків; 
 -  довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері); 
   -  виданої органом державної виконавчої служби довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців (п.5 ст.157 Сімейного кодексу України). 
          Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі. 

   Якщо дитина віком до 16 років подорожує без батьків, наприклад, екскурсія, то необхідна згода обох батьків, або опікунів/усиновлювачів, або інших законних представників дитини, у якій вказується країна, куди їде дитина, та період її перебування у даній країні; дані супроводжуючого, який буде подорожувати з дитиною. Якщо один із батьків не хоче підписувати згоду, то такий спір вирішується у судовому порядку. Основна мета розгляду – довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини.

   Слід звернути увагу на деякі відмінності в оформленні біометричного паспорта для дітей різного віку. Зокрема : діти до 12 років відбитки пальців не здають; дітям від 12 років сканування відбитків пальців здійснюється за дозволом батьків або законних представників; дітям, яким виповнюється 14 років, оформлення закордонного паспорта можливо тільки за наявності паспорту громадянина України у формі ID-картки - вони здають відбитки пальців та ставлять власний підпис у паспорті; діти від 16 років можуть подавати документи самостійно, без участі батьків.
     Дітям від народження і до 16 років біометричний закордонний паспорт оформлюється строком на 4 роки, термін дії паспорту для громадян від 16 років становить 10 років з дати видачі.

         Нагадуємо, що кваліфіковану правову допомогу можна отримати, звернувшись до Чутівського бюро правової допомоги за адресою: смт Чутове, вул. Набережна, буд. 15 (приміщення суду), 2 поверх, тел.: (05347) 9-10-23. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділя – вихідний.

         Також безоплатну правову допомогу можна отримати за адресою у першому полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Міщенка, 2 з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.