назад
26.02.19

Вуличне інформування в рамках просвітницької кампанії “Я маю право голосу”

Драбівське БПД вуличне інформування1Керівник відділу «Драбівське бюро правової допомоги» Юлія Тарановська, в рамках просвітницької кампанії “Я маю право голосу”, зустрілася з жителями смт. Драбів Золотоніського району.

Громадян поінформовано, що відповідно до Закону України «Про державний реєстр виборців», за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити місце голосування (виборчу дільницю) без зміни виборчої адреси. Відповідне звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування та повинно містити інформацію про дільницю або адресу, за якою виборець бажає проголосувати. Разом із заявою подаються паспорт та документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Підтверджуючими документами може бути: довідка з місця роботи, довідка з місця навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем де виборець має бажання проголосувати тощо.

Драбівське БПД вуличне інформування2

Тимчасова зміна місця голосування (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням, яке видається виборцю.

Драбівське БПД вуличне інформування3jpg

Українець, як громадянин своєї держави, має доволі широкі права та обов’язки виборця. Серед основних:

  1. Кожен виборець має право лише на один голос і тільки на тій дільниці де він включений у відповідний список.
  2. Віддавати свій голос за обраного кандидата має право лише особа, яка на момент виборів, досягла 18 років.
  3. Участь громадян у виборах є добровільною.
  4. Процес голосування має проходити у спеціально відведеному для цього місці, таємно.
  5. Людина, яка на момент виборів або за віком, або за станом здоров’я не взмозі прийти до виборчої дільниці, має право проголосувати за місцем свого знаходження.

Окрім того, додатково розповсюджено тематичні буклети системи БВПД та правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», «Я маю право голосу».

Драбівське БПД вуличне інформування4 pg

Окрім того, додатково розповсюджено тематичні буклети системи БВПД та правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», «Я маю право голосу».

Драбівське БПД вуличне інформування5 pg